15.7 C
Banja Luka

Liturgijom počelo obilježavanje Dana opštine Nevesinje

– Služenjem Svete arhijerejske liturgije u Sabornom hramu Vaznesenja Gospodnjeg u Nevesinju počelo je obilježavanje Mitrovdana – Dana opštine i krsne slave Boračke organizacije Republike Srpske, te sjećanja na slavne mitrovdanske bitke iz 1992. i 1994. godine, kada je odbranjena istočna Hercegovina i Republika Srpska.

Svetu arhijerejsku liturgiju služe Njagovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije i vladika budimljansko–nikšićki Metodije, uz sasluženje brojnog sveštenstva.

Liturgiji prisustvuje načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović, poslanici Narodne skupštine Republike Srpske i Skupštine Srbije, te predstavnici opštinskih vlasti iz istočne Hercegovine i boračkih udruženja.

Mitrovdan se sa posebnim poštovanjem obilježava u Nevesinju, jer je u dvije mitrovdanske bitke iz 1992. i 1994. godine odbranjeno Nevesinje i Hercegovina.

U Mitrovdanskoj bici 1992. godine poginula su 42 borca ove brigade koju su činili uglavnom borci iz Nevesinja, Mostara i doline Neretve, a ranjeno ih je 750. Samo na Mitrovdan 1994. godine poginula su 22 borca, dok ih je 140 ranjeno.

Prva Mitrovdanska bitka jedna je od najvećih u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu jer je 3.500 pripadnika Nevesinjske brigade pobijedilo pet puta jače jedinice sastavljene od Hrvatske vojske, Hrvatskog vijeća odbrane i takozvane Armije BiH koje su sa 15.000 vojnika i praćene jakom artiljerijom krenule na Nevesinje s ciljem spajanja sa Dubrovnikom i izlaska na jugoslovensku granicu.

Drugu mitrovdansku ofanzivu 1994. godine izvele su jedinice takozvane Armije BiH tako što su kroz položaje Nevesinjske brigade u pozadinu ubacivale svoje grupe. Srpske snage su u ovoj ofanzivi nanijele žestok poraz neprijatelju i tom prilikom je stradalo 117 njihovih vojnika, dok su na srpskoj strani stradala 22 borca.

Život za odbranu Republike Srpske dalo je 476 boraca Nevesinjske brigade koju su činili borci iz Nevesinja, Mostara i doline Neretve. Nevesinjska brigada prva je u Republici Srpskoj odlikovana Ordenom Nemanjića.

(Srna)

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here