Naslovna Izdvajamo Ljekari evakuisani iz bolnice tokom granatiranja, djeca ostala unutra

Ljekari evakuisani iz bolnice tokom granatiranja, djeca ostala unutra

0
 Sudanske paravojne snage opkolile su i granatirale bolnicu u centru Kartuma u nedjelju, izjavilo je pet očevidaca, dok su borbe između militanata i vojske ove zemlje odnijele skoro 100 života tokom vikenda.

Lideri suprotstavljenih strana, sudanski vojskovođa Abdel Fatah al-Burhan i njegov bivši zamjenik i šef paravojske Mohamed Hamdan Dagalo, optužili su jedan drugog za podsticanje borbi koje su zahvatile zemlju.

Burhan je optužio Dagala za izvođenje „pokušaja puča i pobune protiv države“.

Svjedoci su ispričali tragične događaje iz bolnice Al-Moalem, gdje je intenzivno granatiranje natjeralo osoblje da se evakuiše, ostavljajući i neke pacijente iza sebe, među kojima su i djeca.

„Ne sumnjam da su namjerno gađali bolnicu“, rekao je jedan medicinar koji je evakuisao bolnicu u nedjelju nakon što su je Dagalove paravojne snage za brzu podršku (RSF) granatirale.

Bolnica je udaljena nekoliko metara od štaba sudanske vojske, a medicinsko osoblje je reklo da se u njoj liječe veliki broj ranjenih vojnika i članova njihovih porodica. U granatiranju je pogođeno porodilište bolnice, zbog čega se srušio zid.

U zgradi je preminulo šestogodišnje dijete, rekao je jedan ljekar, a još dvoje djece je teško ranjeno. Kako se granatiranje pojačavalo, medicinari i pacijenti su se skupili u hodniku i molili, prenosi „Klix“.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube