Naslovna Najnovije LONDON ŠALJE UKRAJINI AVIONE? Oglasili se iz Sunakovog kabineta, evo šta je...

LONDON ŠALJE UKRAJINI AVIONE? Oglasili se iz Sunakovog kabineta, evo šta je obećano Zelenskom

0

BRITANSKI premijer Riši Sunak zatražio je od ministra odbrane Bena Volasa da istraži koje bi borbene avione Velika Britanija potencijalno mogla da isporuči Ukrajini, saopštio je Dauning strit.

– Premijer je zadužio ministra odbrane da istraži koje avione možemo da obezbedimo, ali da budemo jasni, ovo je dugoročno rešenje, a za Ukrajinu su sada najvažniji kratkoročni kapaciteti – objasnio je Sunakov portparol.

Portparol je naglasio da nije doneta konačna odluka o slanju britanskih aviona u Ukrajinu, ali je napomenuo da Volas „aktivno“ razmatra to pitanje.

– Ono što još nismo odlučili je da li ćemo poslati britanske borbene avione. Očigledno se vodi diskusija među drugim zemljama o njihovim borbenim avionima, od kojih su neki sličniji onome na šta su ukrajinski piloti navikli – dodao je on, navodi Gardijan.

Britanci su obećali ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom da će dozvoliti ukrajinskim pilotima da treniraju na borbenim avionima NATO-a.

Velika Britanija se nada da će prve ukrajinske pilote primiti već na proleće. Portparol britanskog premijera je podsetio da su borbeni avioni složeni za upotrebu.

– Smatramo da je ispravno da se obezbedi i oprema koja se može brzo rasporediti, kao što su tenkovi Čelendžer, dodatni topovi i mogućnosti većeg dometa… Ali takođe posmatrajte srednjoročno do dugoročno da bi se osiguralo da Ukrajina ima sve neophodne sposobnosti – zaključio je.

novosti rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: