Naslovna Republika Srpska LOŠE NAM SE PIŠE Broj pacijenata podivljao, korona u ovom talasu već...

LOŠE NAM SE PIŠE Broj pacijenata podivljao, korona u ovom talasu već odnijela 128 života u Srpskoj

Od početka avgusta, kada je epidemiološka situacija u Srpskoj ponovo krenula da se pogoršava, broj zaraženih koronom koji su morali na bolničko liječenje skočio je 12 puta, a kovid je u ovom periodu odnio 128 života.

Podaci Instituta za javno zdravstvo RS pokazuju da se u zdravstvenim ustanovama 1. avgusta liječilo 45 ljudi, od čega je dvoje bilo na respiratoru, dok se bolnice trenutno bore sa 556 kovid pacijenata, te 49 njih na respiratorima.

Od početka prošlog mjeseca, do sada, broj hospitalizovanih u UKC RS je sa 20 skočio na čak 316. Na nekom vidu mehaničke podrške 1. avgusta bila su četiri, a sada čak 113 pacijenata, dok je broj onih sa teškom kliničkom slikom sa pet otišao na 71.

I ostale bolnice u Srpskoj suočavaju se sa značajnim povećanjem broja kovid pacijenata. Ljekari poručuju da je nezahvalno davati prognoze, ali da postoji bojazan da bi ovaj talas, po stopi obolijevanja i popunjenosti bolničkih kapaciteta, mogao biti kao i prethodni, pa čak i teži. Razlog za to su nepoštovanje epidemioloških mjera i niska stopa vakcinacije među stanovništvom.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

U dobojskoj Bolnici “Sveti Vračevi” liječi se 69, a prije desetak dana imali su svega 17 kovid pacijenata, pri čemu nijedan od njih nije zahtijevao mehaničku podršku. Trenutno, 47 pacijenata je na kiseoniku, a sedmoro na nekom vidu mehaničke respiratorne podrške.

– Starosna struktura pacijenata se ne razlikuje značajnije u odnosu na prethodni period, mada je bolest sada nešto češća kod mlađih ljudi, djece, pa i kod trudnica. Imamo i deset pacijenata koji su potpuno vakcinisani, sa srednje teškim ili teškim oblikom bolesti. O ozbiljnosti situacije govori i činjenica da su u prethodnom periodu bila dva smrtna ishoda vakcinisanih pacijenata – naglašava za Srpskainfo načelnica Službe za infektologiju dr Svjetlana Adžić.

Upozorava da će se, nažalost, i dio potpuno vakcinisanih inficirati SARS-CoV-2 virusom, sa izraženom kliničkom slikom, kao što se već dešava u svijetu.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

– Ipak, prema studijama, vakcinisane osobe imaju značajno manje šanse da obole od teških oblika bolesti ili od nastanka smrtnog ishoda u odnosu na nevakcinisane. Zato je kombinacija vakcinacije i preventivnih epidemioloških mjera ključna za sprečavanje hospitalizacija i smrti povezanih sa kovidom 19 – ističe Adžićeva.

Dodaje da će, kao i u prethodnim talasima pandemije, povećan priliv pacijenta u kovid odjeljenja zahtijevati da se poveća broj zdravstvenih radnika i drugog osoblja koji će se brinuti o njima, što će otežati pristup nekovid pacijenata drugim odjeljenjima.

Dr Danijel Đekić, šef odjeljenja Kovid interno UKC RS, kaže da sada, praktično, imamo reprizu od prošle godine, kada je u oktobru krenulo pogoršanje epidemiološke situacije.

– Ne bih potcijenio ovaj talas. Trenutno su nam puni drugi, treći, četvrti, a na granici smo da krenemo i sa popunjavanjem viših spratova. Imamo mnogo više hospitalizovanih sa ekstremno visokim tjelesnim temperaturama koje traju duže, te mnogo više mladih pacijenata. Na mom odjeljenju je više od polovine mlađih od osamdesetog godišta – ističe Đekić za Srpskainfo.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Precizira da najmlađi pacijent ima 20 godina.

– Od ukupnog broja hospitalizovanih, oko pet odsto je vakcinisano, ali uglavnom nepotpuno. Imali smo dva pacijenta koji su bili kompletno vakcinisani, ali su drugu dozu dobili sedam do deset dana prije zaražavanja. U svakom slučaju, nijedan od vakcinisanih nije zahtijevao veću kiseoničku podršku ili imao baš tešku kliničku sliku – kaže dr Đekić.

Iz bijeljinske bolnice „Sveti Vračevi“ takođe upozoravaju da se epidemiološka situacija pogoršava, što potvrđuje gotovo 70 odsto pozitivnih od ukupnog broja testiranih dnevno.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi, do prije dva dana, od kovida se liječilo 38 ljudi, od čega je osmoro na respiratoru, dok su gotovo svi ostali bolesnici na većim ili manjim dozama kiseonika. Više od polovine ima tešku kliničku sliku.

– Broj prijema se konstantno povećava. Mi nismo u mogućnosti da utvrdimo o kojem soju virusa se radi, ali pretpostavljamo da je delta varijanta prisutna i u Bijeljini. Kliničke slike su teže, a među oboljelima je najviše osoba srednje životne dobi, dakle radno sposobnog stanovništva, dok je u ranijim talasima epidemije dominirala starija populacija. Među hospitalizovanim je najveći broj nevakcinisanih osoba – naglašava za Srpskainfo šef Kovid bolnice dr Mikajlo Lazić i dodaje da je ova bolnica iskoristila miran period za otklanjanje potencijalnih nedostataka, pa trenutno nema poteškoća u radu.

Podsjetimo, u Srpskoj je do 6. septembra prvu dozu vakcine protiv korone primilo 284.006, a obje doze 223.011 građana. To znači da je prvom dozom vakcinisano 30,5 odsto, dok je u RS potpuno vakcinisano oko 24 odsto punoljetnih građana. Određen broj ljudi vakcinisan je u Srbiji, ali se ne zna o kojem procentu je riječ. Za kolektivni imunitet potrebno je 70 do 80 odsto vakcinisanih.

Do 20 prijema dnevno

Dr Slavica Zeljković, načelnica Centra urgentne medicine UKC RS, kaže da u ovom centru dnevno imaju 10 do 20 hospitalizacija, što je veliki broj.

– Sve vrijeme epidemije, oko 30 odsto upućenih pacijenata bude hospitalizovano. Nama dolaze teži pacijenti koji imaju obostrane upale pluća, visoku temperaturu, respiratornu simptomatologiju, a uz to najčešće imaju neka druga pridružena oboljenja – objašnjava za Srpskainfo dr Zeljković.

Naglašava da je među hospitalizovanima dosta mlađe populacije i da je većina njih nevakcinisana, te da među mlađima ima i onih koji razviju težu kliničku sliku.

– Brzi testovi se rade svim pacijentima koji se upućuju na hospitalizaciju i neke dijagnostičke procedure, a nemaju simptome koji ukazuju na kovid. Od početka juna do 15. avgusta među tim pacijentima nismo imali pozitivnih na koronu, a rađeno je i do 200 testova dnevno. Od sredine avgusta i kod tih asimptomatskih detektuje se sve više pozitivnih, a dnevno imamo između 10 i 15 takvih slučajeva – ističe dr Zeljković.