Naslovna Izdvajamo LOŠE VIJESTI ZA DODIKA! IPAK GUBI 4. DELEGATA U DOMU NARODA? Evo...

LOŠE VIJESTI ZA DODIKA! IPAK GUBI 4. DELEGATA U DOMU NARODA? Evo i kako! CIK odlučuje

0

Narodna skupština Republike Srpske provela je juče posredne izbore za izbor Delegata u Dom naroda BiH iz srpskog naroda, koje tek treba da utvrdi Centralna izborna komisja Bosne i Hercegovine.

 Iako je lider SNSD-a i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik juče rekao kako ta stranka ima četiri delegata, to je preuranjena izjava jer izbor nije gotov, a prema informacijama BUKE vjerovatno će se četvrti delegat birati žrijebom, pa SNSD ima 50% šansi da izgubi četvrtog delegata.

“Ne znam ko je koga podržao. Sve možete da nagađate. Ali ovdje nema nagađanja, završeno je! Četiri izabrana i jedan iz SDS-a”, rekao je juče Dodik.

Podsjetimo, jedna lista SNSD-a dobila je 12, dok je lista PDP-a osvojila 11 glasova. Problem je u dodatnom listiću koji je proglašen nevažećim, a narodni poslanik je svoj glas namijenio PDP-u. Naime, neko od 83 narodna poslanika je umjesto da označi kvadratić pored naziva predlagača kandidatske liste, označio odnosno prekrižio cijelu listu koju predvodi potpredsjednik PDP-a i bivši gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković.

Komisija Narodne skupštine zadužena za provođenje izbora je glasački listić proglasila nevažećim, a izvori BUKE kažu kako je to zapravo važeći listić.

„Ako je onaj listić koji je Vukanović objavio autentičan i proglašen nevažećim od strane Komisije koja je provodila psoredne izbore, ono je važeći listić. Jer Član 5.17 Izbornog zakona govori kad listić nije važeći. Odnosno, važeći je svaki kada se može utvrditi jasna namjera birača odnosno poslanika koji je glasao za listu“, rekao je dobro obaviješteni izvor BUKE.

U članu 5.17 Izbornog zakona BiH stoji da je glasački listić nevažeći ako:

1. ako nije ispunjen, ili je ispunjen tako da nije moguće sa sigurnošću utvrditi kojoj je političkoj stranci, koaliciji, nezavisnom kandidatu ili listi nezavisnih kandidata birač dao svoj glas;

2. ako su dopisana imena kandidata; ili

3. ako je označeno više od jedne političke stranke, koalicije, nezavisnog kandidata ili liste nezavisnih kandidata; ili

4. ako se na osnovu oznaka, koje je birač dopisao na glasački listić, kao što je potpis, može utvrditi njegov identitet; ili

5. ako birač označi glasački listić na način drugačiji od onog koji je utvrđen u članu 5.14 ovog Zakona.

No, na odluku CIK-a će se još čekati jer prvo NSRS mora dostaviti sav izborni materijal, koji nakon toga nadležne komisije CIK-a sastavaljaju izvještaj koji potom ide na sjednicu CIK-a.

„Ukoliko bude identičan količnik odnosno broj glasova koje su liste osvojile prilikom raspodjele mandata ide žrijebanje i tek onda se utvrđuje izborni rezultat“, kaže izvor BUKE.

Prema zakonu NSRS ne može utvrditi rezultate posrednih izbora, to radi samo CIK  u skladu sa zakonom i Uputstvom o postupku prvovođenja posrednih izbora u BiH, pa je nejasna ishitrena radost u redovima SNSD-a.

„Članovi CIK-a će ga proglasiti važećim. Nema osnova da se proglasi nevažećim, vidi se jasna namjera onoga ko je glasao, obilježena je samo jedna lista, ništa izvan toga nema, vidi se da je dat glas toj listi. Birač je ispunio kvadrat u kome je upisan naziv stranke, a ne mali kvadrat pored naziva stranke što nije presudno“, zaključuje izvor BUKE.

Listić bi bio nevažeći, primjera radi, da se birač odnosno narodni poslanik na njega potpisao. Kada CIK donese odluku o utvrđivanju rezultata,  onda ostaje period od dva dana za žalbe Sudu BiH.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube