Naslovna Republika Srpska Lučić: Na ovaj način pokazujemo da smo još ovdje i da se...

Lučić: Na ovaj način pokazujemo da smo još ovdje i da se i dalje, svaki na svoj način, borimo za našu Ilidžu i naš grad.

0

Nekadašnji pripadnici Srpske garde Ilidža i porodice njihovih poginulih i preminulih saboraca obilježili su danas 29 godina od formiranja ove elitne jedinice Vojske Republike Srpske.

Tim povodom služen je parastos za poginule i umrle borce Srpske garde Ilidža u crkvi Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama.

Starješina Srpske garde Ilidža Miroslav Lučić podsjetio je da je ova jedinica formirana 1. oktobra 1992. godine u okviru Ilidžanske brigade i da je bila je namijenjena prvenstveno za odbranu Srpske Ilidže i srpskog naroda na tom prostoru.

“Garda je bila sastavljena od boraca koji su se pokazali kao hrabri momci, spremni da pomognu svom narodu, da ga zašite”, rekao je Lučić novinarima i dodao da je ova jedinica učestovala u mnogim bitkama na sarajevskom ratištu, pri čemu je 19 njenih pripadnika izgubilo život.

Lučić je naveo da veći dio preživjelih pripadnika Srpske garde Ilidža sada živi u Istočnom Sarajevu, ali da su se mnogi raselili i žive u Srbiji ili širom svijeta.

Prema njegovim riječima, godišnjica formiranja Garde povod je za okupljanje preživjelih pripadnika jedinice i sjećanje na poginule saborce, druženje sa njihovim porodicama, te evociranje uspomena.

“Na ovaj način pokazujemo da smo još ovdje i da se i dalje, svaki na svoj način, borimo za našu Ilidžu i naš grad. Mislim da će tako biti i ubuduće”, dodao je Lučić.

On je izrazio žaljenje što zbog bioloških procesa iz godine u godinu ima sve manje prisutnih i što se pojedine porodice nekadašnjih pripadnika Srpske garde Ilidža gase.

“Ali mi smo tu i nastojaćemo da i narednih godina obilježavamo ovaj dan sa ponosom, jer srpski narod Ilidže i Istočnog Sarajeva može da se ponosi junacima koji su bili pripadnici Srpske garde Ilidža”, poručio je Lučić.

Predsjednik boračke organizacije “Ilidžanski borac” iz Istočne Ilidže Goran Šehovac istakao je da je Garda bila elitna jedinica Ilidžanske brigade, skup mladosti od 19 i 20 godina i dodao da se ne smiju zaboraviti žrtve date za odbranu Ilidže, koja je potpisivanjem Dejtonskog sporazuma pripala Federaciji BiH.

Kroz Srpsku gardu Ilidža prošlo je oko 150 boraca, njih 19 je dalo život za Republiku Srpsku, a neki su preminuli poslije rata od posljedica ranjavanja.