23.7 C
Banja Luka

Luka Petrović nezakonito na čelu Elektroprivrede Srpske

Iako je u medijima najavljivano da će Elektroprivreda RS promijeniti svoj Statut kako bi omogućila vršiocu dužnosti generalnog direktora Luki Petroviću da dobije konačno imenovanje na ovu poziciju, to se nije dogodilo, saznaje „Direkt“. Statut je promijenjen, ali u drugom pravcu.

Međutim, pravnici tvrde da ni najavljene promjene ne bi imale nikakav značaj, jer Petrovićevo imenovanje za generalnog direktora već onemogućavaju postojeći zakoni. I ne samo to – naši sagovornici smatraju da je prema istim zakonima Petrović, kao v. d. generalnog direktora, već godinama protivzakonito na čelu Elektroprivrede Republike Srpske.

Do izmjena Statuta Elektroprivrede „Direkt“ je pokušavao da dođe nekoliko puta, ali naši upiti su redom ostali bez odgovora. Uz pomoć Transparensi internešnala BiH, dobili smo sve izmjene koje je ovaj dokument pretrpio u posljednjih deset godina.

Kao što je i najavljivano, u oktobru 2019. godine promijenjen je dio koji propisuje da „član Uprave ne može biti lice koje obavlja izvršnu funkciju u političkoj stranci na bilo kojem nivou političkog organizovanja“. Međutim, izmjene su bile drugačije od očekivanih – izbrisano je „na bilo kojem nivou političkog organizovanja“, pa je sada ovaj član Statuta isti  kao član 11. stav 2. Zakona o javnim preduzećima RS.

No, i da je promjena Statuta išla u najavljivanom pravcu, to u praksi ne bi značilo ništa, smatraju pravnici.

„Izmjene ne znače ništa zato što Zakon o ministarskim, Vladinim i drugim imenovanjima RS, koji, između ostalog, reguliše imenovanja u javna preduzeća, propisuje da bilo koje lice koje je na političkoj funkciji ne može biti konačno imenovano“, kažu za naš portal iz Transparensi internešnala BiH.

Luka Petrović imenovan je na mjesto vršioca dužnosti ERS-a u novembru 2018. godine. I tada je, kao što je i danas, bio generalni sekretar SNSD-a na republičkom nivou.

Na lokalnim izborima 2020. godine, izabran je za odbornika SNSD-a u trebinjskoj Skupštini.

Protivzakonito na čelu ERS-a

Osim što se Petrovićevo postavljenje na mjesto generalnog direktora Elektroprivrede Republike Srpske ne može izvesti na zakonit način, pravnici smatraju da se ni na poziciji vršioca dužnosti ne nalazi legalno.

„Petrović ne može tako dugo biti v. d, jer Zakon o ministarskim, Vladinim i drugim imenovanjima Republike Srpske jasno propisuje da su to imenovanja na najviše dva mjeseca koja se ne mogu ponoviti“, ističu iz Transparensi internešnala BiH.

Osim toga, isti zakon propisuje da ukupna naknada za navedeni period ne smije iznositi više od 5.000 maraka.

Kolika je bila Petrovićeva plata za prva dva mjeseca imenovanja u v. d. statusu, nismo uspjeli da saznamo. Petrović nam je u telefonskom razgovoru prvo obećao da će nas pozvati kad završi sastanak, a onda je prestao da odgovara na naše pozive.

Stoga, nismo dobili ni njegov komentar na to što nelegalno vrši dužnost prvog čovjeka Elektroprivrede Republike Srpske, zbog čega pred zakonom može biti upitan svaki dokument koji je potpisao.

Izmjene Statuta

Statut ERS-a prošao je kroz različite izmjene u posljednjih deset godina, ali one nisu dostupne javnosti, jer je davno izbrisan sa zvanične internet stranice ovog javnog preduzeća iako su dužni da ga objave.

Zanimljivo je da je 2016. godine izmjenom predviđeno da ERS ima zamjenika generalnog direktora, ali je ova stavka obrisana dvije godine kasnije.

Izmjenama 2020. godine ERS dobila je petog izvršnog direktora, za uspostavljanje javnog snabdijevanja, odnosno za javno snabdijevanje.

U Statut je tada dodato i da je, u slučaju jednakog broja glasova „za“ i „protiv“ prijedloga neke odluke, glas generalnog direktora odlučujući.

(Direktportal)

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here