Naslovna Izdvajamo Lukač za helikopter, radare i vozila “Despot” daje šest miliona KM

Lukač za helikopter, radare i vozila “Despot” daje šest miliona KM

0

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske dala je saglasnost da Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) potroši šest miliona maraka za helikopter, radare i oklopna vozila “Despot”.

Vlada je odluku donijela nedavno, a u MUP-u pojašnjavaju da su im Budžetom RS za 2021. godinu, pored ostalih budžetskih pozicija, odobrena sredstva za nabavku postrojenja i opreme u iznosu od 12,7 miliona KM.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova je dužno tražiti saglasnost na plan utroška sredstava za kapitalna ulaganja, što je i urađeno i donesena je Odluka o davanju saglasnosti na plan utroška sredstava za kapitalna ulaganja u iznosu od 6.021.500 KM dana 11. marta 2021. godine. Napominjemo da to nisu nikakva novoodobrena sredstva, već sredstva koja su u sastavu navedenog iznosa od 12.700.000 KM“, istakli su u MUP-u.

Dodali su da će sredstva biti utrošena za plaćanje redovne rate i obaveze u prvom kvartalu i to za radare, rate za prvi helikopter, te iznos za isporuku oklopnih terenskih vozila “Despot”, a sve na osnovu potpisanih ugovora i termina za plaćanje.

Podsjećamo, u Republiku Srpsku je krajem prošle godine stigao prvi od tri helikoptera koje je MUP Republike Srpske kupio u Rusiji. Za njega i preostala dva, koja još nisu isporučena, Srpska planira da potroši ukupno 41,6 miliona maraka.

Portal CAPITAL objavio je još u avgustu 2018. godine da Republika Srpska kupuje tri policijski opremljena helikoptera iz Rusije koji će imati mogućnost snimanja noću.

Prvi helikopter trebalo je da stigne u septembru 2020. godine, ali je isporuka kasnila zbog pandemije. Drugi helikopter bi trebalo da bude isporučen do maja 2021, a treći u januaru 2022. godine.

„Imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju, isporuka drugog helikoptera se očekuje u toku ove godine“, naveli su u MUP-u.

Što se tiče nabavke radara, CAPITAL je objavio da će firma “MMSCODE” inkasirati 10,2 miliona maraka bez PDV-a prodajom 110 radara MUP-u, koji će tu opremu da plati u 20 jednakih rata, kvartalno, u periodu od pet godina.

Za oklopna vozila “Despot” poznato je da je MUP 2019. godine naručio osam tih borbenih vozila koje proizvodi Tehnički remont Bratunac.

CAPITAL

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: