Naslovna Društvo Luksemburg legalizovao marihuanu: Ko želi na terasi može da zasadi četiri biljke

Luksemburg legalizovao marihuanu: Ko želi na terasi može da zasadi četiri biljke

Odraslim osobama u Luksemburgu biće dozvoljeno da uzgajaju do četiri biljke kanabisa u svojim domovima ili baštama u skladu sa zakonima koji će tu zemlju učiniti prvom u Evropi koja je legalizovala proizvodnju i potrošnju ove droge.

Vlasti u Luksemburgu najavile su temeljne promjene u pristupu zemlje rekreativnoj upotrebi i uzgoju kanabisa kao reakciju na neuspjeh zabrana i odvraćanja svog stanovništva od upotrebe marihuane, piše britanski Gardijan.

Novi zakoni osobama starijim od 18 godina dozvoljavaju da legalno uzgajaju do četiri biljke kanabisa po domaćinstvu za ličnu upotrebu.

Trgovina sjemenom će takođe biti dozvoljena bez ograničenja na količinu ili nivoe tetrahidrokanabinola (THC), glavnog psihoaktivnog sastojka.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Luksemburga, sjeme će moći da se kupi u prodavnicama, da se uveze ili kupi preko interneta.

Takođe, postoji namjera da se omogući domaća proizvodnja semena u komercijalne svrhe, ali planovi za nacionalni lanac proizvodnje i distribuciju koje reguliše država odloženi su zbog pandemije koronavirusa.

Ministarka pravde Sem Tamson opisala je promjene u zakonskoj regulativi o domaćoj proizvodnji i potrošnji kanbisa kao prvi korak.

– Morali smo da uradimo nešto. Imamo problem sa drogom, a kanabis je droga koja se najviše koristi i predstavlja veliki dio ilegalnog tržišta. Želimo da počnemo tako što ćemo omogućiti ljudima da kanabis uzgajaju kod kuće. Ideja je da potrošač nije u ilegalnoj situaciji ako konzumira kanabis i da ne podržavamo čitav ilegalni lanac od proizvodnje do transporta do prodaje u kojem je mnogo bijede. Želimo da učinimo sve što možemo da se sve više udaljimo od ilegalnog crnog tržišta – objašnjava ministarka.

Za ovakve uzgajivače, mesto gajenja četiri dozvoljene biljke biće ograničeno na uobičajeno mjesto stanovanja, u zatvorenom ili na otvorenom, na balkonu, terasi ili u bašti.

Zakonska zabrana konzumiranja i transporta kanabisa ili proizvoda od kanabisa ostaće na snazi, a trgovina kanabisom ili proizvodima od kanabisa osim sjemena, bilo besplatno ili uz plaćanje, takođe ostaje zabranjena.

Prema novim, blažim zakonima, međutim, konzumacija i transport količine do tri grama više se neće smatrati krivičnim djelom, već će biti kvalifikovani kao prekršaji.

Kazne bi bile smanjene sa iznosa koji varira između 251 i 2.500 eura, na samo 25 eura za posedovanje ispod tri grama.

– Iznad tri grama, ništa se ne mijenja, smatraćete se dilerom. Ništa se ne mijenja ni za vozače automobila – i dalje postoji nulta tolerancija – naglasila je ministarka Tamson.

Izvori bliski Vladi navode da je ulažavanje zakona vođeno željom da se liberalizuje potrošnja i uzgoj „unutar sopstvena četiri zida”.

Takođe, planiran je sistem državno regulisane proizvodnje i distribucije kako bi se obezbijedio kvalitet proizvoda sa prihodima od prodaje koji će se ulagati „prvenstveno u prevenciju, obrazovanje i zdravstvenu zaštitu u širokoj oblasti zavisnosti”.