21.7 C
Banja Luka

Macron oštro odgovorio na Putinovu prijetnju nuklearnim oružjem: Spremni smo

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, odgovarajući na nove prijetnje ruskog lidera Vladimira Putina o spremnosti Rusije na nuklearni rat, izjavio je da je Francuska „nuklearna sila“ i da je neprimjereno upućivati takve prijetnje kada „imate nuklearno oružje“.

„Prvo i najvažnije se moramo osjećati zaštićeno, jer smo nuklearna sila. Spremni smo; imamo doktrinu za korištenje nuklearnog oružja“, kazao je Macron.

Francuski predsjednik je u intervjuima za televizijske kanale TF1 i France 2 istaknuo da je neprimjereno upućivati takve prijetnje kada „imate nuklearno oružje“.

Rekao je da kada je u pitanju nuklearno oružje, nema potrebe za hvalisanjem, jer to nameće odgovornost da nikada ne eskaliraju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je Zapad da je Rusija tehnički spremna za nuklearni rat i da će se, ako SAD pošalje trupe u Ukrajinu, to smatrati značajnom eskalacijom rata.

New York Times je 10. marta naveo da su Sjedinjene Američke Države pripremale „nenuklearni“ odgovor krajem 2022. ako Rusija upotrijebi nuklearno oružje protiv Ukrajine.

Putin se 29. februara obratio ruskoj Saveznoj skupštini govoreći, među ostalim, o „punoj spremnosti“ nuklearnih snaga i upozorio na posljedice ako NATO rasporedi trupe u Ukrajini.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here