Naslovna Crna Hronika Mafijaški obračun zbog narkotika: “Kavčani” izrešetali albanskog bosa!

Mafijaški obračun zbog narkotika: “Kavčani” izrešetali albanskog bosa!

U Skadru je ubijen vođa lokalne mafije Bardok Planaj, zvani Kum, na čiji je automobili ispaljeno 132 metka, a sumnja se da su ubice pripadnici kavakčkog klana, prenosi Srpski telegraf navode albanskih medija.

Prije pucnjave Planaja su pratila dvojica napadača, koji su ga sustigli nekih 150 metara od kuće u kojoj je živio. Oružje iz kojeg su pucali pronađeno je u automobilu zapaljenom na prilazima Skadru. Albanski mediji citiraju dobro obavještene izvore iz policije koji, kao moguće ubice, navode plaćene ubice “kavačkog klana”.

Planaj je bio glavni osumnjičeni u nekoliko mafijaških istraga, uključujući šverc droge, pranje novca, a pred potjerom italijanske policije njegovi ljudi su 2014. u more bacili 210 kilograma droge.

U sličnoj akciji italijanske policije, klan na čijem je čelu bio Planaj ostao je bez oko 600 kilograma marihuane, takođe bačene u more.

Planaj je na misteriozan način uspio da izbjegne hapšenje prije četiri godine pošto se sakrio u automobilu jednog poslanika u albanskom parlamentu.

Način likvidacije, praćenje žrtve, spaljivanje automobila poslije zločina i blizina granice sa Crnom Gorom, navelo je tamošnju policiju da istragu usmjeri ka trenutno najjačem balkanskom klanu specijalizovanom za trgovinu drogom.

Na opasnost od “kavačkog klana” više puta je upozoravao i srpski ministar policije Aleksandar Vulin.

– Potpuno smo svjesni da se “kavački klan” neće odreći Srbije kao tržišta narkotika, ali ni kontrole nad putevima droge za zapadnu Evropu. Vođe “kavačkog klana” su slobodne, nalaze se u zapadnoj Evropi i Crnoj Gori. Intenzivno rade na obnavljanju mreže – rekao je Vulin.

U toj mreži koja kontroliše, kao što se sada vidi, i albansko narko-tržište nalaze se i srpski kriminalci. Naša policija traži izručenje Lazara Ilića i Strahinje Savića, koji su uhapšeni u Crnoj Gori zbog planirane likvidacije “škaljarca” Marka Ljubiše Kana, a trojica “kavčana” pobjegla su u Srbiju pošto je propao plan za likvidaciju trojice glavnih “škaljaraca” u Podgorici. Svi su oni, kako pretpostavlja srpska policija, u vezi sa Veljkom Belivukom i Markom Miljkovićem, uhapšenim u februaru u velikoj akciji MUP i BIA. Belivuk je šef srpskog dijela “kavačkog klana”, koji vode Radoje Zvicer i Slobodan Kašćelan.

Uprkos hapšenjima u Srbiji i Crnoj Gori, “kavački klan” je i dalje aktivan. Trenutno u Crnoj Gori borave Zvicer i Kašćelan, šefovi “kavčana”, kao i Jovan Vukotić, vođa “škaljaraca”. Tamošnja policija, osim sitnijih prekršaja, nema dokaze protiv njih.