Naslovna Politika Majkić oštro o britanskom ambasadoru: Fild se ponaša mimo svih diplomatskih standarda

Majkić oštro o britanskom ambasadoru: Fild se ponaša mimo svih diplomatskih standarda

0
Delegat srpskog naroda u Domu naroda parlamenta BiH Dušanka Majkić rekla je Srni da je britanski ambasador Metju Fild u tekstu objavljenom na svom blogu pokazao kako se jedan broj stranih diplomata u BiH ponaša mimo svih diplomatskih pravila i sebi dozvoljava kršenje dobre diplomatske prakse.

“Znamo da je uloga ambasadora da predstavlja svoju zemlju i čuva njen ugled, uvažavajući i poštujući zemlju domaćina. Svjedoci smo da u BiH to često nije slučaj”, ocijenila je Majkićeva.

Ona ističe da se danas sa pravom može postaviti pitanje da li za pojedine diplomate u BiH važi Bečka konvencija o diplomatskim odnosima koja im nalaže da su dužne uzdržavati se od miješanja u unutrašnje stvari zemlje domaćina.

Majkićeva napominje da su brojne optužbe koje su iznesene na Fildovom blogu uperene protiv srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, političara sa najvećim demokratskim kapacitetom u BiH, ali i Narodne skupštine Republike Srpske, koji, kako tvrdi britanski ambasador, “pokušavaju da ponište napredak postignut u zadnjih 26 godina odvlačeći pažnju od korupcije”.

Ona je upitala Filda o kakvom napretku govori, ukazujući da je BiH zemlja u kojoj međunarodna zajednica 26 godina postavlja protektore koji nemaju nikakvu odgovornost za svoj rad.

Fild optužuje Dodika i Skupštinu Srpske: Poništavanje napretka i odvlačenje pažnje od korupcije

“Protektori su, i pored izabranih organa vlasti, nametali zakone, smjenjivali izabrane predstavnike, a ima i protektora koji dođu na tu poziciju bez zvaničnog potvrđivanja od Savjeta bezbijednosti UN, suprotno Aneksu 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma”, ističe Majkićeva.

Prema njenim riječima, oni su ćutke gledali pravno nasilje nad Dejtonskim mirovnim sporazumom umjesto da to spriječe, s obzirom da im je zadatak nadgledanje sprovođenja tog međunarodnog sporazuma.

“Ustavno nasilje koje se godinama sprovodi nad ovom zemljom ne prihvataju dva od njena tri konstitutivna naroda”, napomenula je Majkićeva i dodaje da ne iznenađuje izneseni stav Fild i da “stvari vjerovatno tako izgledaju kada se gledaju iz Sarajeva”.

Da je ponekad i sa dobrim namjerama Fild dolazio u Banjaluku, kaže Majkićeva, imao bi više informacija, ali i osnova za preispitivnje vlastitih stavova.

“O djelima korupciji treba da govore pravosudne institucije na bazi dokaza, a ne strane diplomate bez argumenata”, poručila je Majkićeva.

Ako je to rečeno samo zbog pažnje građana Republike Srpske, ističe Majkićeva, onda treba poručiti Fildu da oni odavno imaju jasan stav o tome ko u ovoj zemlji radi za njih, a ko protiv, tako da to neće imati nikakvog uticaja na njihovu odluku.

“Zato kada britanski ambasador kaže `biće sankcija za one koji su odgovorni za ozbiljnu korupciju`, shvatamo to samo kao nedovoljan argument za napad na institucije i važne političke ličnosti Republike Srpske, a nikako kao dobre namjere ambasadora jedne zemlje. Naročito kada se to čini u godini izbora. To je pokušaj uticaja na izbornu volju građana i sam izborni rezultat, što građani neće dozvoliti”, smatra Majkićeva.

Ona ukazuje da potpuno suprotno, ali kao dobar primjer djeluju riječi mađarskog ambasadora u BiH Kristijana Posa, koji kaže da njegov zadatak nije da javno poručuje bilo šta političarima koji su izabrani voljom naroda, već da je ovdje gost.

“Poštujući međunarodno pravo i diplomatsku praksu, mađarski ambasador obezbijedio je najveće poštovanje za svoju zemlju i sebe lično. On je samo dokaz da ‘zlatni standard’ u diplomatiji postoji i nije definitivno izgubljen”, zaključila je Majkićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: