Naslovna Svijet Makron o dijalogu sa ruskim predsjednikom: Provodim sate u razgovorima! Cinizam je...

Makron o dijalogu sa ruskim predsjednikom: Provodim sate u razgovorima! Cinizam je prisutan…

0

Francuski predsjednik Emanuel Makron ukazao je na „nezahvalan“ dijalog koji vodi sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom i na njegov „cinizam“, navodeći da je „eksplicitno odbijen“ predlog za humanitarnu operaciju u Marijupolju.

„Uloga u dijalogu sa ruskim predsjednikom je nezahvalna, provodim sate u razgovorima. Cinizam je prisutan pri svakom razgovoru, nikad to nije nešto prijatno… ali to je moja dužnost“, rekao je Makron sinoć za francuski list Le Parizjen.

On je dodao da ne očekuje neko rješenje za rusko-ukrajinski konflikt prije sredine maja ističući da bi dijalog bio koristan radi pripreme „sjutrašnjeg mira“.

Makron je rekao da je ruska strana odbila predložene humanitarne koridore za Marijupolj i da moskovske vlasti „biraju ljude“ koje odatle kasnije odvedu u Rusiju.

„Kada Francuska predloži humanitarnu operaciju u Marijupolju i dobije eksplicitno odbijanje ruskog predsjednika, bar su stvari tu jasne“, rekao je Makron.

On je rekao da je Francuska predložila koridor sa Međunarodnim Crvenim krstom, da je Rusija odbila, što je, kako je dodao, diplomatski izoluje.

Makron je ovo rekao juče, u vrijeme kada je Moskva nazvala „apsurdnim“ izjave porptarola francuske vlade Gabrijela Atala o „navodnom nedostatku ruskog odobrenja za evakuaciju civila iz Marijupolja“.

„Ruska strana je spremna da sprovede humanitarne koridore u bilo kom pravcu što je prije moguće i da osigura bezbjednu evakuaciju civila“, navelo je rusko ministarstvo odbrane.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube