Naslovna BIH MALERIČNI „AUDI“ Predsjedništvo BiH za popravku i održavanje jednog automobila za tri...

MALERIČNI „AUDI“ Predsjedništvo BiH za popravku i održavanje jednog automobila za tri godine dalo čak 57.500 KM

0

Predsjedništvo BiH je na kraju prošle godine na raspolaganju imalo 37 vozila, čija nas je upotreba koštala zamalo pola miliona maraka. Tačnije 455.165 KM.

Među njima se po zlu posebno ističe jedan automobil „audi A8“ čije održavanje je postalo preskupo čak i za najvišu instituciju BiH, pa revizori upozoravaju da je odavno bilo vrijeme da ga prodaju.

Prosječan stanovnik BiH bi za premium automobil iz 2016. u oglasu napisao da je „u fabričkom stanju“. Međutim, za njegovo održavanje je Predsjedništvo BiH prošle godine izdvojilo 14.748 KM. Za isto vozilo je u 2021. godini na ime održavanja i popravka utrošeno 20.115 KM, a u 2020. godini 22.636 KM.

Dakle, za tri godine je iz budžeta izbio 57.499 KM, za koliko se, recimo, može kupiti nov „džip renegejd“, „tojota C-HR“, „T kros“ „golf 8“ ili „škoda oktavija“ ili “kamik” sa benzinskim motorom.

– Navedeno vozilo (A8) nije prodato u toku 2022. godine, iako je obavljena njegova procjena. Prema informacijama Predsjedništva, navedeno vozilo se namjerava prodati tokom 2023. godine. Predsjedništvo je dužno budžetska sredstva namijenjena za upotrebu službenih vozila koristiti na racionalan način – navodi se u revizorskom izvještaju o poslovanju Predsjedništva BiH za 2022.

Na sajtu Predsjedništva BiH trenutno se može pročitati javni oglas za licitaciju tri polovna automobila, ali među njima nema maleričnog A8.

Inače, za sve automobile u Predsjedništvu BiH na gorivo je potrošeno 251.018 KM, za popravak i održavanje 140.807 KM, za auto-gume 40.852 KM, osiguranje 24.158 KM i usluge pranja 29.540 KM.

Pravo stalno korišćenje vozila imaju članovi Predsjedništva, šefovi kabineta članova Predsjedništva i generalni sekretar Predsjedništva. Takođe, prema Pravilniku, deset vozila koja koriste navedena lica je izuzeto od vođenja dnevnih evidencija o korišćenju vozila te se za ista u putnim nalozima na kraju svakog mjeseca upisuje samo početno i krajnje stanje kilometar sata za tekući mjesec.

Dva vozila posuđena su iz Republike Srpske za potrebe tadašnjeg člana Predsjedništva, Milorada Dodika. Novi saziv Predsjedništva BiH zakletvu je položio 15. novembra 2022.

Od ostalih revizorskih zamjerki izdvaja se ona da koeficijenti za isplatu plata zamjenika generalnog sekretara nisu u skladu sa Zakonom o platama i naknadama u institucijama BiH. Takođe, podijeljeno je 38.277 KM stimulacija, uglavnom službenicima koji su provodili javne nabavke, iako im je to u opisu posla.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube