Naslovna BIH Marfi: Spomenik na Kazanima nepotpun bez imena svih žrtava

Marfi: Spomenik na Kazanima nepotpun bez imena svih žrtava

0
Majkl Marfi, ambasador SAD u BiH obišao je spomen obilježje na Kazanima odakle je poručio da je spomenik nepotpun bez imena svih žrtava i jasnog, otvorenog priznanja počinilaca zločina.

„Ubistva na Kazanima naredio je Mušan Topalović Caco, komadant Desete brdske brigade Armije RBiH“, napisano je na službenom Twiter profilu američke ambasade u BiH uz objavljenu fotografiju Marfija na spomen obilježju na Kazanima.

Takođe, na profilu je napisano da je rat u BiH užasna tragedija te da je dužnost današnjih lidera da promovišu pomirenje, pozovu počinioce zločina na odgovornost i da odaju priznanje i počast žrtvama.

„Međutim, pomirenje zahtijeva priznavanje svih teških istina iz prošlosti. Memorijal Kazani je nepotpun bez imena svih žrtava i jasnog, otvorenog priznanja počinilaca zločina“, stoji u objavi u kojoj se dodaje da se „raduje danu kada će spomen obilježje Kazani odražavati ovu činjenicu“.

Inače, uprkos negodovanju uglavnom Srba ali i pojedinaca iz drugih naroda,  Gradsko vijeće Sarajeva prihvatilo je prijedlog Benjamine Karić i na spomeniku je uklesano „Zauvijek ćemo se, s tugom i poštovanjem, sjećati naših ubijenih sugrađana“.

Upravo ovaj tekst razlog je zbog kojeg su Srbi protestovali protiv njegovog postavljanja je se spornim nazivom omalovažavaju žrtve i ne navodi se da su te žrtve bili Srbi i da ih je pobio Topalović.

Za zločine na Kazanima na kazne od 10 mjeseci do šest godina zatvora do sada je osuđeno 14 ljudi.

 

(N.N.)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube