Naslovna Politika Mazalica o sastanku u Briselu “Žalim što stranke iz Srpske nisu imale...

Mazalica o sastanku u Briselu “Žalim što stranke iz Srpske nisu imale jedinstven stav”

0

Poslanik SNSD u Narodnoj skupštini Srđan Mazalica izrazio je žaljenje što predsjednici stranaka iz Republike Srpske na sastanku u Briselu nisu imali jedinstven stav o bazičnim ustavnim i političkim pitanjima, kao što su ga imali Bošnjaci.

Propuštena je prilika da se opozicija odazove na poziv lidera SNSD Milorada Dodika da se stavovi usaglase prije sastanka u Briselu, i sada čujemo različita tumačenja postignutog dogovora, koja više služe predizbornoj kampanji, a ne onome što Republika Srpska može izvući sa tog sastanka, rekao je Mazalica.

Mazalica smatra da je važno da su se stranke iz vladajuće koalicije u Republici Srpskoj aktivno uključile u razgovore i značajno promijenile prvu verziju predloženog dokumenta.

Zahvaljujući tome, iz prve verzije je izbačena državna imovinu iz obaveza institucija BiH i Ustavni sud BiH iz naglašavanja obaveze poštovanja njegovih odluka, izbacili su svrstavanje protiv Rusije, uz benigno u preambuli `imajući u vidu rezoluciju`, istakli u preambuli konstitutivne narode i entitete i slično, naglasio je Mazalica.

Prema njegovim riječima, lideri stranaka vladajuće koalicije su iznijeli ključne stavove Republike Srpske, ali i pokazali da Srpska nije kočnica procesu pristupanja EU, ali ni pozitivnim procesima u BiH.

Mazalica je naveo da je jasno zašto je važno da se finalni dokument nije potpisao i zašto je važno da on nikoga pravno ne obavezuje.

Opšta mjesta i fraze nepotpisanog papira mogu značiti svašta. Ključno je pitanje potencijalno štetnih odluka Ustavnog suda BiH po Republiku Srpsku, u tom slučaju manevarski prostor za naš odgovor ostaje, a vidjećemo onda da li će se tom odgovoru pridružiti opozicija, koja sada neopravdanim kritikama pokušava opravdati svoj nedolazak i miniranje koordinisanog nastupa, napomenuo je Mazalica.

Opozicionari u Srpskoj, dodaje Mazalica, kažu da je Dodik pristao na neku rečenicu, koja po njima znači nešto štetno, ali kako je naglasio, Dodik nije pristao jer nije ništa potpisao.

I da jeste potpisao, ne mora da znači. I da znači, ništa neće moći biti usvojeno i provedeno bez Parlamentarne skupštine BiH ili Narodne skupštine Republike Srpske. Mislim da mnogo veća šteta može nastati iz srpske nesloge i ovakvog našeg nekoordinisanog nastupa, koji je očigledno proizvod pritiska iz zapadnih ambasada i političkog Sarajeva na opoziciju, jer takav njima najviše i odgovara, zaključio je Mazalica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: