Naslovna Republika Srpska Među odlikovanim i vlasnik Integrala iz Laktaša

Među odlikovanim i vlasnik Integrala iz Laktaša

0

 – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je povodom Dana Republike – 9. januara odlikovao Ordenom Republike Srpske na ogrlici Njagovu svetost patrijarha srpskog Porfirija.

Patrijarh Porfirije, koji je i arhiepiskop Pećki, mitropolit beogradsko-karlovački odlikovan je za pastirku brigu i ljubav prema Republici Srpskoj.

Srpski patrijarh Porfirije odlikovan je za naročite zasluge u razvijanju, umnožavanju i učvršćivanju duhovne i svjetovne vjere pravoslavne, pružajući nesebičnu podršku svom narodu gdje se god da se on nalazio iu kakvim god životnim okolnostima i iskušenjima obitavao.

Ordenom Republike Srpske na ogrlici odlikovan je i predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin za naročitu patriotsku brigu i ljubav prema Srpskoj.

Ordenom zastave Republike Srpske sa zlatnim vijencem posthumno je odlikovan Siniša Mihajlović, srpski nogometaš, trener, menadžer i sportski velikan.

Istim ordenom odlikovan je i direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ u Beogradu Milovan Bojić za neizmjernu podršku za otvaranje kardiohirurgije na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.

Ovim ordenom odlikovan je i direktor Univerzitetske dječije klinike „Tiršova“ u Beogradu Siniša Dučić, kao i poduzetnik, osnivač i direktor regionalne kompanije „Integral-inžinjering“ iz Laktaša Slobodan Stanković.

Ordenom Njagoša prvog reda odlikovani su Zavod za transfuzijsku medicinu Republike Srpske, Osnovna škola „Obudovac“ u istoimenom naselju, Osnovna škola „Petar Kočić“ i Osnovna škola „Georgi Stojkov Rakovski“ iz Banjaluke, direktor banjalučkog Banskog dvora Mladen Matović.

Ordenom Njagoša drugog reda odlikovane su osnovne škole „Jevrem Stanković“ u teslićkom naselju Čečava, „Prva osnovna škola Srebrenica“ u istoimenoj opštini, „Vuk Karadžić“ u naselju Turjak u Gradiški, „Vuk Karadžić“ u ugljevičkom naselju Zabrđe, „Mladen Stojanović“ u čelinačkom naselju Jošavka, „Dositej Obradović“ u Kneževu.

Istim ordenom nagrađeni su i Srednjoškolski centar „Mihajlo Pupin“ Derventa, Ekonomska škola Banjaluka, „Derventski list“ i Radio Derventa.

Ordenom Njagoša trećeg reda odlikovani su Medicinska škola Banjaluka i Medicinska škola Doboj.

Ordenom časti sa zlatnim zracima odlikovani su reditelj, scenarista i glumac Nikola Pejaković, ruski naučnik i prozni pisac Jevgenij Germanovič Vodolazkin, načelnik kabineta za endokrinologiju Kliničkog centra Srbije Svetlana Vujović, privrednik i osnivač „Big radija“ Ljubiša Kragulj.

Posthumno je ovaj orden dodijeljen srpskom pjevaču narodne muzike Marinku Rokviću.

Ordenom časti za srebrenim zracima odlikovan je posthumno osnivač i prvi predsjednik Vrhovnog suda Republike Srpske Svetislav Stanojević, zatim direktor bijeljinske Bolnice „Sveti vračevi“ Zlatko Maksimović, penzionisani pukovnik Francuske vojske i ljekar Patrik Bario, penzionisani pukovnik Francuske vojske Žak Ogar, kompozitor Rade Radović, srpski pozorišni i filmski glumac Dobrivoje Dobrica Agatonović, srpski glumac Aleksandar Stojković, srpska pozorišna glumica Nikolina Friganović.

Ordenom Krst milosrđa odlikovani su načelnik Klinike za infektivne bolesti Univerzitetskog-kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske Antonija Verhaz, načelnik Klinike za plućne bolesti UKC-a Mladen Duronjić, subspecijalista kardiologije na Institutu za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ Lazar Angelkov.

Ovim ordenom odlikovani su i specijalisti interne medicine i kardiologije Klinike za kardiohirurgiju – Centra za transplantaciju srca Univerzitetske bolnice u Beču Boris Goronja i šef Centra za ginekološku endokrinologiju Univerzitetske bolnice u Beču Peter Frigo.

Medaljom zasluga za odlikovanje naroda su ambasador i koordinator za očuvanje tradicije srpskog diplomatskog korpusa Ministarstva vanjskih poslova Srbije Ljiljana Nikšić, direktor Srpskog obrazovnog centra u Budimpešti Jovanka Lastić, srpski etnolog i književnik Dragoljub Acković, laureat akademske kategorije međunarodnog natjecanja „Bela lira“ Radovan Ivanović.

Istom medaljom odlikovani su humanitarka iz Kozarske Dubice Ljiljana Garača, najbolji sportista Republike Srpske u 2022. godini Pavle Dujaković, reprezentativac Srbije u boksu i članica Bokserskog kluba „Obilić“ iz Zvornika Sara Ćirković, članica Kik boks kluba „Kule“ iz Trnova, višestruki prvak BiH i Republike Srpske Viktor Milić, član Kiks boks kluba „Velež“ iz Nevesinja Janja Đerić, član reprezentacije BiH i Džiju džića kluba „Samuraj“ iz Banjaluke Stefan Bunić, član Karate kluba „Energija-grave“ Banjaluka Luka Pejić, član Džiju džića kluba „Samuraj“ iz Banjaluke Isidora Dragišić.

Plaketom „Sveti Stefan“ odlikovani su Matija Kovač i Pavle Perendija, dječaci iz Čajniča koji su izveli herojski podvig spašavanja ljudskog žovota iz nabujale rijeke.

Ovom plaketom odlikovani su i uspješni studenti i stipendisti Fonda „Dr Milan Jelić“ Gorica Vidović iz Bijeljine, Isidora Arsenović iz Foče, Stefan Božić iz Banjaluke, Stefan Lopandić i Branka Todorović iz Doboja, Ljubica Bakić iz Srpca, Nemanja Jalić i Jelena Vukalović iz Banjaluke i Kristina Topić iz Teslića.

Plaketom „Sveti Stefan“ odlikovani su i učenici srednjih škola i gimnazija Elena Mirković iz Bijeljine, Nebojša Kitić iz Teslića, David Jojić i Anja Mučalović iz Banjaluke, Spasoje Kukurić iz Trebinja, Đorđe Jegić iz Gacka, Gorana Kezija iz Banjaluke, Matija Janković iz Doboja. , Petar Jurošević iz Vlasenice, Milica Aničić iz Banjaluke, Miloš Pavlović iz Vlasenice, Marko Dimitrić i Marko Vučić iz Banjaluke, Ivan Smiljanić iz Teslića, Romana Roganović iz Trebinja.

Plaketom „Grb i zastava Republike Srpske“ odlikovani su učenici osnovnih škola Mirka Pisić iz Zvornika, Aleksa Majstorović iz Gradiške, Daria Stevanović iz Bijeljine, Ivana Vođević iz Mrkonjić Grada, Vuk Janković iz Trebinja, Maksim Milić iz Prijedora, Sergej Petković iz Bijeljine, Marko Kovačević i Nikola Marčeta iz Banjaluke, Jelena Đurđević iz Bijeljine i Nataša Radovanović iz Lopara. 

(Srna FOTO: PRINTSCREEN YOUTUBE/RTRS) 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube