Naslovna Najnovije Među vakcinisanim Izraelcima broj novozaraženih smanjio se za 53 posto

Među vakcinisanim Izraelcima broj novozaraženih smanjio se za 53 posto

0
Više od polovine Izraelaca ili 3,5 miliona ljudi je u potpunosti ili polovično vakcinisano. Među starijim osobama i onim koje su u većem riziku dramatično se smanjio broj zaraženih.

Od sredine januara do početka februara među potpuno vakcinisanim broj novozaraženih smanjio se za 53 posto, hospitaliziranih za 39 posto, a onih s teškim simptomima za 31 posto. Na to je ukazao naučnik Eran Segal iz Naučnog instituta Weizmann.

U spomenutom periodu, broj novozaraženih među osobama mlađim od 60 godina smanjio se za 20 posto, ali je porastao broj hospitalizovanih i onih s teškim simptomima za 15 posto.

Napravljena je i baza podataka kako bi se utvrdilo koliko je vakcinacija zaista učinkovita, odnosno koliko su tačni podaci dobijeni kliničkim testiranjem u kontrolisanim uslovima. Cilj je i identificirati trenutak kada bi države mogle dobiti kolektivni imunitet.

Više o učinkovitosti vakcine trebalo bi biti poznato u sljedeće dvije sedmice. Analizirat će se efikasnost vakcinacije kod mladih osoba, trudnica, kao i kod onih koji imaju dijabetes i rak.

U Pfizeru redovno prate podatke iz Izraela, koji bi mogli biti korisni u vakcinaciji u drugim državama. Iz ove kompanije su poručili da je teško reći kada će se steći kolektivni imunitet zbog različitih okolnosti. Podsjetili su da to zavisi i od poštivanja mjera, kao što je fizička distanca.

U Izraelu ne očekuju da će tako brzo okončati pandemiju, kao što su mislili po početku vakcinacije. Zaključavanje, treće po redu u ovoj zemlji, je bilo zbog pojave britanskog soja koronavirusa. No, pozitivno je to što se Pfizerova/BioNTechova vakcina pokazala uspješnom protiv ovog soja, prenosi agencija Reuters.