Naslovna Najnovije Medvedev: Militarizacija Japana komplikuje situaciju

Medvedev: Militarizacija Japana komplikuje situaciju

0

Zamjenik predsjednika ruskog Savjeta za bezbjednost i bivši predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev ocijenio je danas da japanska, kako je naveo, “militarizacija” komplikuje situaciju u Azijsko-pacifičkom regionu.

– Za žaljenje je što su japanske vlasti nastavile kurs ka novoj militarizaciji zemlje – rekao je Medvedev, prenosi TASS.

Medvedev je istakao da Japan, uz pomoć SAD, širi svoju vojnu infrastrukturu i povećava kupovinu naoružanja.

Japansko ministarstvo odbrane u četvrtak je zatražilo rekordne 53 milijarde dolara u budžetu za odbranu za narednu fiskalnu godinu, kao deo najvećeg vojnog jačanja Japana od Drugog svjetskog rata u cilju udvostručavanja potrošnje na odbranu na dva odsto bruto domaćeg proizvoda do 2027. godine.

Rusija je ove godine odlučila da proglasi 3. septembar, dan nakon kapitucije Japana u Drugom svjetskom ratu, Danom pobjede nad militarističkim Japanom, zbog čega je Tokio uložio protest, objavio je Rojters. Rusija i Japan decenijama imaju teritorijalni spor u vezi sa nekoliko malih ostrva u blizini Hokaida, koja pripadaju Rusiji i koja Moskva naziva južnim Kurilima, a Japan polaže pravo na njih nazivajući ih svojom Sjevernom Teritorijom.

Spor oko oblasti koju je zauzeo Sovjetski Savez posljednjih dana Drugog svjetskog rata onemogućio je da Tokio i Moskva postignu mirovni sporazum kojim se formalno okončavaju neprijateljstva.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube