29.7 C
Banja Luka

Medvedev objavio sedam uslova za kraj rata

Bivši ruski predsjednik i sadašnji zamjenik predsjednika ruskog Savjeta bezbjednosti Dmitrij Medvedev na Telegramu je predstavio „rusku formulu za mir“. Njegov plan ima sedam tačaka, a Medvedev kaže da su uslovi “humani za sve“.

„Ovo bi mogla biti meka ruska formula za mir. Ovo je dobar kompromis, zar ne?“ navodi Medvedev. Ovo je njegovih sedam uslova. Prenosimo ih kako ih je Medvedev formulisao:

1. Ukrajina mora priznati vojni poraz. Neonacistička klika se mora u potpunosti i bezuslovno predati. Demilitarizacija Ukrajine i zabrana stvaranja paravojnih snaga na njenoj teritoriji u budućnosti.

2. Međunarodna zajednica mora prepoznati nacistički karakter političkog režima u Kijevu i provesti prisilnu denacifikaciju svih državnih tijela pod kontrolom UN-a.

3. UN treba objaviti izjavu o gubitku međunarodne pravne samostalnosti Ukrajine i onemogućiti joj pristupanje vojnim savezima bez pristanka Rusije.

4. Sve vlasti u Ukrajini moraju podnijeti ostavku te se odmah moraju provesti izbori za uspostavu privremenog parlamenta samoupravne teritorije.

5. Usvajanje zakona o isplati svih odšteta Rusiji, uključujući isplate rođacima poginulih i isplate za štetu nanesenu zdravlju ranjenih.

6. Zvanično priznanje da je ukrajinska teritorija zapravo teritorija Ruske Federacije te usvajanje akta o ponovnom ujedinjenju s Rusijom.

7. Samoraspuštanje privremenog parlamenta. UN-ovo priznanje čina ponovnog ujedinjenja.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here