Naslovna Najnovije Medvedev upozorio da bi predlog Japana da se ograniči cijena ruske nafte...

Medvedev upozorio da bi predlog Japana da se ograniči cijena ruske nafte mogao da podigne istu izned 400 dolara po barelu

0

Bivši predsjednik Rusije, Dmitrij Medvedev upozorio je da bi predložena gornja granica cijene nafte u Tokiju mogla da podigne naftu iznad 400 dolara po barelu.

Predlog Tokija da se ograniči cijena ruske nafte doveo bi do znatno manje količine nafte na tržištu i mogao bi drastično da poveća cijene nafte, upozorio je danas bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, prenosi „Raša tudej”.

Odgovarajući na ideju koju je u nedjelju izneo japanski premijer Fumio Kišida, Medvedev je na svom Telegram kanalu napisao da Japan „ne bi imao ni naftu ni gas iz Rusije, kao ni učešće u projektu Sahalin-2 LNG“ ako bi Tokio odlučio da prihvati ovaj predlog.

Japanski premijer Kišida je nedavno rekao da će gornja granica cijene ruske nafte biti postavljena na polovinu sadašnje cijene. Plus, stvoriće se mehanizam koji neće dozvoliti kupovinu naše nafte po cijeni većoj od utvrđene”, napisao je bivši predsjednik Rusije.

Medvedev je dalje objasnio šta bi to značilo kada se „prevede sa japanskog na ruski“, napisavši da bi takav potez ozbiljno ograničio količinu nafte koja je dostupna na tržištu, uzrokujući da njena cijena bude „mnogo viša“.

U stvari, biće čak i viša od predviđene astronomske cijene od 300-400 dolara po barelu. Uporedite ovo sa dinamikom cijena gasa”  upozorio je Medvedev.

G7 ŽELI DA OGRANIČI UVOZNE CIJENE RUSKIH FOSILNIH GORIVA

Tokom prošlonedjeljnog samita G7, lideri Njemačke, Francuske, Kanade, SAD, Velike Britanije, Japana i Italije složili su se da istraže izvodljivost uvođenja privremenih ograničenja uvoznih cijena ruskih fosilnih goriva, uključujući naftu, navodeći kao razlog tekući vojni sukob između Moskve i Kijeva.

Međutim, kako je Kremlj istakao, za sprovođenje mjere poput one koju je predložio Japan prvo bi bilo potrebno odobrenje drugih zemalja. Dmitrij Peskov izjavio je u ponedjeljak da je Kišidina ideja bila samo „jedinstvena izjava, bez ikakvih odluka“.

(novosti)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: