Naslovna Politika Miladin Stanić: Pljačkaška vlast dovela je Srpsku do ekonomske propasti

Miladin Stanić: Pljačkaška vlast dovela je Srpsku do ekonomske propasti

0
SDS Miladin Stanić

Šef poslaničkog kluba SDS-a u Narodnoj skupštini RS Miladin Stanić tvrdi da se Republika Srpska, pod vlašću SNSD-a, nalazi pred potpunom ekonomskom propasti.

Komentarišući za Moju Hercegovinu namjeru aktuelne vlasti u Srpskoj da na sutrašnjoj sjednici Narodne skupštine, po hitnom postupku, promijeni Zakon o zaduživanju, dugu i garancijama, te da na taj način, praktično, razvlasti parlament po pitanju daljih zaduživanja RS, Stanić kaže da je to još jedan dokaz katastrofalnog stanja u koje je, prema njegovim riječima, vlast dovela domaću privredu.

“Ako je u domaćoj ekonomiji sve sjajno i bajno, kako tvrdi Milorad Dodik, čemu onda namjera da se Narodna skupština isključi iz budućih odluka o zaduživanju? Ova nenarodna i pljačkaška vlast je u proteklih deceniju i po uništila sve čega se dotakla. Sada pokušavaju da svoju nesposobnost da bilo šta pametno urade, osim da nas zadužuju, prikriju time što će Narodnu skupštinu isključiti iz odluka o daljem zaduživanju”, kaže Stanić za naš portal.

On dodaje i to da će opozicija, na sutrašnjem zasjedanju parlamenta Srpske, argumentovano ukazati na pogubne posljedice politike aktuelne vlasti.

“Ovdje se radi o klasičnoj zloupotrebi zakona kako bi se nastavilo ekonomsko urušavanje Republike Srpske. Narod je pritjeran uz zid i ovakvo stanje je postalo neizdrživo”, tvrdi Stanić.

Podsjećamo, prije nekoliko dana u medijima je objavljeno kako vlast u Republici Srpskoj namjerava da promijeni Zakon o zaduživanju, dugu i garancijama s ciljem da isključi Narodnu skupštini iz odlučivanja i time Vladi olakša procedure za novim zaduživanjima.

Prema planiranim izmjenama zakona, Skupština će i dalje odlučivati o ukupnom kratkoročnom i dugoročnom zaduživanju, ali Vlada RS više neće imati obavezu da traži njenu saglasnost za pojedinačne kredite i druga zaduženja. Uz zakon je spremna i odluka o privremenom stupanju na snagu, što ukazuje na to koliko se izvršnoj vlasti žuri da izmjeni zakonske propise i što prije krene u jednostavnije zaduživanje.

Inače, posljednjih godina dug Republike Srpske je u dramatičnom porastu, a krajem septembra prošle godine, prema zvaničnim podacima, iznosio je pet milijardi i 850 miliona maraka.

Do kraja ove godine Vlada planira da zaduži Republiku Srpsku za dodatnu milijardu i 400 miliona KM, putem kratkoročnih i dugoročnih zaduživanja.

Moja Hercegovina

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: