Naslovna BIH Milanović izjavio da ga je Dodik u petak pozvao da mu javi...

Milanović izjavio da ga je Dodik u petak pozvao da mu javi za optužnicu

0
Hrvatski predsednik Zoran Milanović, rekao je danas, komentarišući optužnicu protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, izjavio je danas da visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosne i Hercegovine koristi svoja ovlašćenja kako bi zaštitio sebe, a kad tim istim ovlašćenjima treba da zaštiti prava jednog naroda u toj zemlji onda – baš nema vremena.

Milanović je ukazao na to da Šmit menja zakone kako hoće i upitao gde je bio pre godinu dana kad je bonskim ovlašćenjima mogao da promeni izborni zakon BiH bez kršenja dejtonskog Ustava i spreči da Bošnjaci biraju hrvatskog člana Predsedništva.

On je ocenio da je visoki predstavnik, da bi zaštitio svoju reputaciju, promenio je krivični zakon prema kojem je ono što je Dodik uradio krivično delo.

„To se zove kolonijalna uprava i to uništava tu zemlju”, rekao je Milanović novinarima, prenosi Hina.

Milanović je za Šmita rekao da je „penzionisani nemački političar koji je iza sebe ostavio nebitan trag, da ga je neko „instalirao za kolonijalnog upravnika u BiH”, da nema mandat Saveta bezbednosti UN i da iza njegovih poteza stoje „neke ambasade u toj zemlji”, apostrofirajući američku.

Milanović je rekao da ga je Dodik u petak pozvao da mu javi za optužnicu.

„Je li to način smirivanja situacije u BiH, deeskalacije”, upitao je Milanović dodajući da će „nastaviti da poziva sve faktore ovog prostora Hrvate, Srbe, Bošnjake da razgovaramo bez tih kolonijalnih upravitelja”.

Tužilaštvo BiH podiglo je u petak optužnicu protiv predsednika RS Milorada Dodika zbog nepoštovanja odluka visokog predstavnika međunarodne zajednice, a za to krivično delo, ako bude proglašen krivim, preti mu kazna u rasponu od šest meseci do pet godina zatvora.

Posebnim zakonom usvojenim u parlamentu RS u junu blokirano je sprovođenje presuda Ustavnog suda BiH, a taj zakon poništio je visoki predstavnik za BiH Kristijan Šmit 1. jula, koristeći svoja ovlašćenja.

On je istovremeno nametnuo izmene Krivičnog zakona BiH, kojima se nesprovođenje odluka Ustavnog suda tretira kao krivično delo.

Dodik je odluku visokog predstavnika ignorisao i 7. jula potpisao uredbu o stupanju na snagu zakona o blokadi sprovođenja presuda Ustavnog suda, prenosi Tanjug.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube