Naslovna Politika Miličević: Opozicija je pokradena, Dodik je realnost, treba nam DRUGI KRUG IZBORA

Miličević: Opozicija je pokradena, Dodik je realnost, treba nam DRUGI KRUG IZBORA

0

Na proteklim izborima opozicija je pokradena i to smo nedvosmisleno dokazali. Mislim da je toga svjesna i javnost, i svaki glasač u Republici Srpskoj, kaže u pisanom intervjuu za Srpskainfo vršilac dužnosti predsjednika Srpske demokratske stranke, Milan Miličević.

Na pitanje da li prihvata rezultate opštih izbora u BiH, prvenstveno za predsjednika Republike Srpske, Miličević kaže da, kao čovjek, ne može da prihvata da su ovo pravi rezultati opštih izbora.

– Svi smo na kraju vidjeli i postizbornu farsu oko tih rezultata. S druge strane, moramo učestvovati u radu institucija i nastaviti pravnim putem dokazivati odgovornost za svaku krađu. Ipak, realnost je da će na mjestu predsjednika Republike u naredne četiri godine biti Milorad Dodik i mi moramo biti svjesni te situacije. Ono što je prioritet naše borbe, a vezano za provođenje izbora, jeste osposobljavanje ljudi da se izbornoj krađi stane u kraj, ali i tehničke izmjene Izbornog zakona i uvođenje dvokružnog sistema izbora za predsjednika Republike Srpske i članove Predsjedništva BiH, kao i promjena načina imenovanja članova biračkih odbora – kaže Miličević.

Da li ste za opstanak saveza SDS, PDP i liste Za pravdu i red?

Mislim da ćemo u narednom periodu morati redefinisati odnose unutar opozicije, ali to mora biti na bolje. Moraćemo više sarađivati i uvažavati se, više komunicirati. Srpska demokratska stranka će biti lider opozicije ali mora da okuplja i širi front ljudi, koji će stvoriti talas promjena. Pružamo ruku svakom čestitom građaninu ove zemlje koji je spreman da učestvuje u promjenama na bolje i koji je spreman za borbu protiv kriminala i korupcije. Naravno, da bi ste to uspjeli i napravili taj talas, morate ljudima ponuditi nadu da može biti bolje, morate im reći kako i na tome istrajati. U skladu s tim, Srpska demokratska stranka će ponuditi svoj program za koji ćemo tražiti podršku građana, ali i opozicionih partija.

Kako će se na budućnost opozicije u Srpskoj odraziti sukob Jelene Trivić i Draška Stanivukovića?

Mislim da nisam pozvan da komentarišem odnose unutar PDP niti imam na to pravo. Ako mogu pomoći da se iz toga izrodi nešto dobro, ja stojim na raspolaganju.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Šta mislite o „simbiozi“ Stanivukovića i Milorada Dodika o kojoj govori Trivićeva? Vi ste opozicioni načelnik opštine Teslić, da li vam je ikada nuđena ta „simbioza“ s republičkom vlašću?

Komunikacija unutar sistema republičkih institucija i lokalne zajednice mora postojati, ali s druge strane nisam nikada ostavljao prostor za “simbiozu”, iako su mi taj teret često pokušali natovariti i od strane vlasti i od strane dijela opozicije. Cijena toga je da prođete kroz raznorazne pritiske, prijetnje, pa i referendume, ali u svemu tome bitan je pravac vašeg djelovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: