Naslovna Politika Milorad Dodik zbog afere „Ikona“ saslušan u Tužilaštvu BiH

Milorad Dodik zbog afere „Ikona“ saslušan u Tužilaštvu BiH

0
Dodik je ranije dobio poziv kako bi tužiocima ispričao sve što zna o porijeklu ikone te njenom putu do njegovih ruku i danu kada ju je poklonio Sergeju Lavrovu.

Za sada nije poznato u kojem svojstvu je Dodik saslušan, svjedoka ili osumnjičenog.

Tužilaštvo BiH je nedavno saopćilo da postupajući tužilac u predmetu poznatom kao „Ikona“ intenzivno poduzima aktivnosti na prikupljanju dokaza i saslušanju svjedoka.

U proteklim sedmicama saslušan je određen broj svjedoka, među kojima i ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija te je upućena molba za pružanje međunarodne pravne pomoći nadležnim institucijama.

Nedavno je u Sarajevu stigao i ambasador Ukrajine Vasilj Kirilič, koji je održao sastanke s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković i glavnom državnom tužiteljicom Gordanom Tadić.

Ambasador Kirilič je insistirao da se ikona odmah izuzme, a zatim da stručnjaci vještače i procjenjuju njenu vrijednost.

Podsjetimo da je Rusija odlučila vratiti spornu ikonu koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu 14. decembra prošle godine, a Rusija je savjetovala da se cijeli slučaj istraži putem Interpola.

Ukrajina je u više navrata zatražila vraćanje ikone tvrdeći da ona predstavlja njihovo kulturnog blago, što dokazuje i pečat na poleđini predmeta, a šef ukrajinske diplomatije je poručio da „Dodik nastavlja lagati“.

S druge strane, Dodik je poručio da će se, ukoliko Ukrajina ponudi ikakve dokaze, on izviniti i vratiti ikonu. Prije toga je optužio medije da su izmislili priču, a zatim Ukrajinu da radi direktno protiv njega. Dodikov savjetnik Radovan Kovačević je jednom prilikom kazao da ikona vrijedi 100-200 eura i da se može kupiti na internetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: