16.9 C
Banja Luka

Minimalac u Srpskoj ide na 950 KM

BANJALUKA – Ukoliko poslodavci i sindikalci ne dogovore visinu minimalne plate za narednu godinu, odlukom Vlade Republike Srpske minimalac će iznositi 950 KM, tvrdi za CAPITALnekoliko izvora bliskih vladajućoj strukturi u Srpskoj.

Naši izvori kažu da se iz predloženog budžeta za narednu godinu i pratećih zakona može vidjeti da je Vlada Srpske prilikom kreiranja tih akata računala sa minimalnom platom od 950 KM.

Oni objašnjavaju da postojeći Zakon o posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti kaže da novčana naknada za nezaposlene ne može biti niža od 80 odsto najniže plate, što prema sadašnjem minimalcu od 700 KM iznosi 560 KM.

„Izmjene i dopune tog zakona koje su na dnevnom redu današnje sjednice Narodne skupštine RS predviđaju da ta naknada ne može da bude niža od 55 odsto najniže plate. Pošto je nerealno da će ta naknada biti rapidno smanjena, to znači da će se minimalac povećati do nivoa da naknada za nezaposlene ostane otprilike na istom iznosu kao i sada, odnosno na oko 560 KM“, kažu naši sagovornici.

Prema njihovim riječima, Vlada je to postigla time što je procentualno smanjila naknadu na 55 odsto, a istovremeno povećala minimalac.

„Kada bi minimalac bio 1.000 KM, a ostao isti procenat od 80 odsto, to znači da bi nezaposleni od Zavoda za zapošljavanje primali naknadu od 800 KM, pa bi veliki broj radnika koji sada rade za toliku platu vjerovatno napustio posao i prijavio se na zavod. Zato je to procentualno smanjeno, pa bi po novom zakonu, kada bi minimalac bio 1.000 KM ta naknada iznosila 550 KM, što je gotovo isti iznos kao i sada“, precizira naš sagovornik.

Međutim, on smatra da će minimalac biti 950 KM, pa će naknada za nezaposlene, dakle 55 odsto minimalca iznositi 522,5 KM.

„To znači da ta naknada koja je sada 560 KM neće biti rapidno smanjena. Pri tome će Vlada nešto uštedjeti, ali će destimulisati one koji bi napustili posao i prijavili se na Zavod kada bi ta naknada bila 80 odsto minimalne plate, što na minimalac od 950 KM iznosi 760 KM“, objašnjava naš izvor.

On zaključuje da se upravo iz izmjena Zakona o posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti da zaključiti da će minimalac biti 950 KM.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić kaže da sa poslodavcima niko nije razgovarao o minimalnom iznosu plate niti je iko spominjao bilo kakav iznos.

Na pitanje CAPITAL-a koji su planovi poslodavaca po pitanju minimalne plate, Trivić kaže da će poslodavci prihvatiti sve odluke Vlade RS i po cijenu zatvaranja radnih mjesta i odlaska određenog broja poslodavaca u sivu zonu.

„Iznos od 950 KM je za poslodavce nerealan, ali vlast ima opciju da uspostavlja odnose koje želi“, kaže Trivić.

Predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić nije željela komentarisati informacije da bi minimalac u Srpskoj mogao biti 950 KM.

„Pregovori su u toku, mi imamo naš stav. Ukoliko se ne dogovorimo onda će Vlada utvrditi najnižu platu“, istakla je Mišićeva.

Predsjednik Sindikata uprave RS Božo Marić kaže da su predstavnici poslovne zajednice i predsjednik Republike izašli sa iznosom od 1.050 KM, ističući da topli obrok i prevoz ne mogu ulaziti u iznos minimalne plate.

„Jasno je propisano da je minimalac naknada za najprostiji rad, naknada koja proističe za rad. Naknada koja je predviđena za ishranu u toku rada ne može ulaziti u iznos minimalne plate, ne može da ulazi regres i ne može da ulazi prevoz. Mi moramo utvrditi šta je minimalac, kao najniža zarada i tu ne smije ulaziti topli obrok, jer prema evropskoj socijalnoj povelji koja je ratifikovana u BiH u minimalnu platu ne mogu ulaziti topli obrok i regres“, kaže Marić.

CAPITAL

 

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here