Naslovna Politika Mirko Šarović, Miladin Stanić, Milan Radović, Nenad Abramović i Đorđe Milićević u...

Mirko Šarović, Miladin Stanić, Milan Radović, Nenad Abramović i Đorđe Milićević u posjeti opštini Ljubinje

“Danas smo bili u prilici da razgovaramo sa poslanikom u Parlamentarnoj skupštini BiH g-dinom Mirkom Šarovićem, kao i narodnim poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske g-dinom Miladinom Stanićem i Milanom Radovićem, i mojim kolegama Đorđem Milićevićem i Nenadom Abramovićem i da razmjenimo informacije i pokrenemo određene inicijative koje će,siguran sam , imati rezultat i biti od koristi za građane Ljubinja.

Jako je važno da narodni poslanici posjećuju opštine i gradove, da to ne čine samo kada je izborna godina nego da stalno budu u kontaktu sa građanima i da na najbolji način zastupaju njihove interese u skupštinama odakle dolaze.

Danas smo se dotakli više tema, razgovarali o potencijalima Ljubinja i mogućnosti njihove valorizacije. Pričali smo i nužnosti unapređenja zakonske regulative koja reguliše funkcionisanje malih lokalnih zajednica u Republici Srpskoj. Tu mislim na niz zakona i podzakosnkih akata koje će doprinijeti unapređenju, i u značajnoj mjeri olakšanju poslovanja privrednih subjekata u ovakvim mjestima. Nije isto kada neki privrednik otvori radno mjesto u Ljubinju ili u Banjaluci i to država treba da prepozna i stimuliše ukoliko joj je cilj opstanak Ljubinja.

Drago mi je i što sam imao priliku da razmjenimo pozitivne prakse u radu opština Šamca i Ljubinja i da tu saradnju proširimo, a svakako u narednom periodu planiramo određene projekata međuopštinske saradnje sa opštinom Berkovići.”- istakao je domaćin današnjeg sastanka i načelnik opštine Ljubinje Stevo Drapić.

“Ključ opstanka Ljubinja i Republike Srpske je ekonomija i privreda. Mi u Srpskoj demokrtaskoj stranci smo spremili niz mjera, zakonskih rješenja i prijedloga koji će, siguran sam, doprinijeti poboljšanju privrednih aktivnosti, ne samo u Ljubinju i Berkovićima nego i u cijeloj Republici Srpskoj. Iza nas postoje ljudi koji imaju i znanje i novac i želju da investiraju i stvore jedno bolje Ljubinje, Berkoviće i sve ostale opštine i gradove u Srpskoj.

Drago mi je da vidim ovaj entuzijazam kod naših načelnika , kod načelnika Drapića i njegovih saradnika, drago mi je da vidim da oni znaju šta hoće, da imaju jasne, realne planove razvoja Ljubinja i mi ja sam im danas obećao da ćemo im pomoći da te planove ostvare” – rekao je poslanik u parlamentarnoj Skupštini BiH i predsjednik SDS-a – Mirko Šarović.

Narodni poslanik u Skupštini Republike Srpske Milan Radović i šef kluba odbornika SDS Miladin Stanić izrazili su zadovoljstvo što su danas u Ljubinju i što će u toku dana posjetiti i Berkoviće.

“Ja dolazim iz razvijene opštine ali uvijek sam govorio i govoriću da Hercegovinu treba pomoći. Ne može biti isti podsticaj u poljoprivredi u Ljubinju i u nekoj drugoj razvijenoj sredini. On mora biti barem dva puta veći ovdje. Samo podsticajima možemo spasiti i Ljubinje i Berkoviće i cijelu Hercegovinu i to ćemo uraditi. Stvorićemo uslove da investitori traže da otvore preduzeća u Ljubinju ili Berkovićima, a ne da ih rukovodstava opština traže i mole da dođu i otvore neki pogon.” istakao je Miladin Stanić.

Načelnik opštine Berkovići i član Izvršnog odbora Srpske demokratske stranke Nenad Abramović ukazao je na mećehinski odnos centralne vlasti prema Berkovićima.

“Ovo mi je 9 godina kako se nalazim na čelu opštine Berkovići i za ovih devet godina samo sam jednom imao priliku da razgovram sa nekim iz vlasti i to je bio premijer Višković prošle godine.

Kakav odnos ima centralna vlast prema Berkovićima najbolje govori i činjenica da je Elektroprireda RS 2015. godine dobila koncesiju za izgradnju vjetroparka Hrgud i da se od tada nije pomjerilo ništa. Koncesiona naknada za našu opštinu bi iznosila 1.000.000 KM i zamislite šta bi to značilo za našu opštinu čiji je budžet 1.500.000 KM? ” – rekao je načelnik Berkovića Nenad Abramović

Delagacija predvođena predsjednikom SDS održaće sastanak i sa članovima Ivršnog odbora SDS u Ljubinju a potom i sastanak sa Opštinskim odborma SDS-a na Berkovićima.

ISTOK