30.7 C
Banja Luka

MIRKO ŠAROVIĆ: U Sarajevo poslan najgori srpski ministarski tim do sada

– Pitanje vlasti ili opozije, mi ili oni, naprosto lebdi u vazduhu i neke druge ili treće opcije nema – jasan Mirko Šarović u intervjuu portalu BN.

– Posljednji mandat SNSD-ove vlasti u Republici Srpskoj je najgori po rezultatima od ukupno četiri koji su imali u nizu do
sada. Izvjesno je da su se kao vlast u potpunosti istrošili i umorili i u ovom mandatu su preživljavali na krizama. Vidi se golim okom da nemaju bilo kakve ideje kako dalje voditi Republiku Srpsku – ocjenjuje Mirko Šarović, lider Srpske demokratske stranke (SDS).

Očigledno je, kaže on, da nemaju građanima bilo šta novo ili više ponuditi a režim kada dođe u tu fazu, kao što je ovaj došao, onda uobičajeno traži krivca za vlastite neuspjehe u svima drugima – osim u sebi.

– Za sva zla i loše stvari koje su nas snašle posljednjih godina po njima su krivci svi drugi – Mirko Šarovič, SDS, PDP, Nijemci, Englezi, Amerikanci… I sa takvom retorikom nastaviće se do oktobra – mišljenja je Šarović.

Režim se hrani krizom koju proizvodi

Lider SDS-a, u intervjuu portalu BN, kaže da je stanje u Republici Srpskoj danas generalno loše i u politčkom i u ekonomskom smislu.

„Lošije se živi. Kao društvo smo sve siromašniji a režim koji nas vodi već toliko godina više nema nikakav realan plan ili ideju kako da zemlju izvuče iz rastuće krize. Umjesto toga krizu sama proizvodi i njom se hrani, kako bi preživio. Takav način vođenja Republike Srpske nažalost doveo je do onoga što smo mislili da neće doći a to je stanje opšteg beznađa i besperspektivnosti“

U BiH najveća kriza od rata

Kada je u pitanju BiH, Šarović kaže da je zahvaćena najvećom poslijeratnom krizom, čije se razmjere i kraj još ne nazire a glavni pokretači i
kreatori ovakvog stanja u njoj su oni koji se su se prije četiri godine dogovorili da vode ovu zemlju – SNSD i njihovi koalicini partneri SDA i HDZ .

„Od svega tada dogovorenog, podijelili su samo resurse i funkcije. Najvećim djelom zbog njih BiH klizi ka još dubljoj krizi bez presedana, I taj politički i društveni kolaps neophodno je zaustaviti što prije“.

Potvrđuje da je u političkom životu BiH značajno priustna politika „inata“ s odsustvom racionalnog i razumnog, s obzirom na karakter, istorijsku i  svaku drugu dimenziju zemlje u kojoj živimo, ali je danas, kako kaže, ta stalna i isplanirana proizvodnja krize najunosniji posao koalicije SNSD-SDA HDZ jer upravo na krizama opstaju na vlasti.

Prioritet je povratiti izgubljenu nadu građana u Srpsku

– Dok traje kriza i tenzije u BiH, biće i njih jer oni drugačije i ne znaju upravljati – kaže Šarović i dodaje da je zato u ovom trenutku opoziciji u Republici Srpskoj,  ali i njemu kao kandidatu za člana Predsjedništva BiH ključni izborni cilj i prioritet povratiti normalno stanje i normalan život u zemlji što će dati šansu i povratiti izgubljeno povjerenje i nadu građana u Republiku Srpsku – kao dobrim mjestom za njihovu budućnost.

„Samo na početku njihovog neuspješnog mandata, koji se na sreću bliži kraju, nazivani su od njihovog lidera i tvorca (Milorad Dodik) “srpskom reprezantacijom” pa su ubrzo svi zaćutali. Niko ih tako niti doživljava niti zove jer je očito da su zalutali, pokazujući ogromnno neznanje i nesnaleženje na mjestima na koje su došli“.

U Sarajevo poslan najgori srpski ministarski tim do sada  

Prema Šarovićevim riječima, ubjedljivo su, kao “ srpska reprezentacija” najgori ikada poslani ministarski tim u zajedničke institucije i Savjet ministara BiH.

„Smješno je i pomenuti njihov mizerni učinak a o strateškom pristupu, viziji kao i ciljevima koji su ostvareni – nepotrebno je trošiti riječi. Za godinu dana, kada odu sa scene, niko se neće sjetiti da su ikada postojali i bili ministri“.

Teško da ima išta pozitivno

Da li ima nešto pozitivno što je učinila SNSD-ova vlast, Šarović odgovara:

„Da li su učinili išta pozitvno? Teško da ima išta pozitivno u njihovom radu što bi se moglo izdvojiti. Možda jedino pozitivno vidim to što će uskoro otići sa scene i što su se mnogima otvorile oči! Ne svim, ali stvari se neumitno mijenjaju.

Vlast je nanijela istorijsku, nesaglediviu štetu interesima Republike Srpske tme što je svojim direktnim djelovanjem i politikom ponovo vaskrsla protektorsku ulogu visokog predstavnika u BIH i sada se svi suočavamo sa tom činjenicom koja dugoročno šteti interesima Republike Srpske“.

Režim podijelio građane na podobne i nepodobne

Činjenica je, kaže on, i da je  aktuelni režim građane Republike Srpske podijelio na podobne i nepodobne, građane prvog i drugog reda, te da najbolji u ovoj zemlji nisu dobili šansu već nesposobni i lojalni svojoj SNSD stranci i njihovim trabantima i prelatačima.

„Zamjeram im što su, radi održanja u vlasti, proizveli duboku krizu u zemlji zajedno sa drugima sa kojima su u koaliciji na nivou BiH, i ništa započeto i pompezno obećano nisu ostvarili…Naprotiv doživjeli su poraz za porazom“, navodi Šarović i dodaje da su krivi i što su od Republike Srpske napravili najkorumpiraniju zemlju u EU ali istovremeno i najsiromašniju i time zatvorili vrata Republici Srpskoj za investiranje i razvoj.

„Ne mogu se oprati ni od činjenice da je za vrijeme njhove vlasti iz Republike Srpske otišlo preko 200 000 mladih ljudi. Zamjeram im još mnogo toga drugog a i to što planski guše i ne daju da se razvijaju dva najveća grada u Republici Srpskoj – Banja Luka i Bijeljina, samo zato što ih je pobijedila opozicija i dva mlada čovjeka Draško Stanivuković i Ljupiša Petrović. Mnogo griješe dok kažnjavaju volju i nadu jedne trećine stanovnika Republike Srpske, gdje živi 350 000 naših građana“, kazao je Šarović.

U oktobru se određuje kojim putem ide Srpska

Kada su u pitanju izbori, Šarović kaže da očekuje veliku izlaznost birača jer će ovi izbori posebno u Republici Srpskoj odrediti kojim putem ide Republika Srpska od oktobra ove godine.

„Da li zadržava postojeći kurs politike stvaranja stalne krize i tenzija u društvu, zanemarajući rješavanje osnovnih životnih pitanja  ili će se građani svjesni dubine krize i teškog stanja u zemlji koje ne nudi perspektivu za pristojan život okrenuti putem promjena u šta snažno vjerujem. Ovi izbori biće svojevrsna raskrsnica ali i velika šansa za svakog građanina“, naglašava Šarović.

Vidim da će zbog nastojanja režima da zadrži vlast po svaku cijenu,kaže on, kampanja biti najprljavija do sada ali želim da istaknem da smo se spremili i odlučno ćemo se oduprijeti i suprostaviti svim zloupotrebama izbornim prevarama koje se od strane vlasti pripremaju,

Izbori su referendum – ZA i PROTIV

Da li to znači da su predstojeći izbori ustvari referendum „ZA“ i „PROTIV“, lider SDS odgovara potvrdno.

„Referendumska atmosfera za ili protiv postojećeg stanja već sada se stvara i potpuno je jasno da građani prepoznaju da je Republika Srpska na istorijskog prekretnici. Pitanje vlasti ili opozije, mi ili oni, naprosto lebdi u vazduhu i neke druge ili treće opcije nema. Građani će moći sada potpuno jasno da biraju za sebe i  ja sam uvjeren da će izabrati promjene. Ako to urade neće pogriješiti!

(BN)

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here