28.7 C
Banja Luka

Mitropolit Joanikije služio u Moskvi: Crna Gora je opstala zato što se vezivala za Rusiju, danas nastavljamo tradiciju koju su započeli naši preci

Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije služio je danas u Sretenjskom manastiru u Moskvi, uz sasluženje protojereja Ostoje Kneževića i bratije ove svetinje na čelu sa igumanom Jovanom (Ludišćovim).

Izrazio je veliku radost zbog zajedničkog bogosluženja i pričešća Svetim tajnama Hristovim. Mitropolit Joanikije je u svom arhipastirskom obraćanju kazao da je u ovom teškom vremenu mnogo važno da se zajedno molimo i da osjećamo patnje i nevolje koje svi mi, svako na svoj način, doživljavamo i proživljavamo.

“Znamo iz našeg hrišćanskog iskustva da molitva može najviše da pomogne, naročito kada smo u teškoćama i nevoljama. Molitva nas približava Bogu, vraća nas u naručje Božije, i kada smo u blizini Božjoj potpuno drugačije razmišljamo nego kada smo daleko, potpuno drugačije osjećamo i vidimo stvarnost iz blizine Božije nego kada se udaljimo od Boga. Naravno kada se udaljimo od Boga, izvora života i vječne svjetlosti i radosti vječnog života, mi tada tonemo u tamu i sve što vidimo, sve nam je mračno, tužno i teško. A kada se vratimo Bogu, koji je izvor svjetlosti, cijela stvarnost se preobražava, a posebno je važno što u ljepšoj svjetlosti vidimo lice bližnjega svoga.”

Dalje je kazao da je počastvovan što je danas u ovoj svetinji, na ovom sabranju, i što nastavlja svijetlu tradiciju naših predaka.

“Ja sam sada, kao mitropolit crnogorsko-primorski, došao da nastavim onu tradiciju koju su naši preci davno i davno započeli. Danas proslavljamo i Svetog Pajsija Pećkog patrijarha koji je prvi, kao jedan program Srpskoga naroda i Srpske pravoslavne crkve, uspostavio da njegujemo bliske i dobre odnose sa bratskom Rusijom, da njegujemo prije svega duhovne i kulturne i bratske veze sa bratskim ruskim narodom i sa svima drugim pravoslavnim”, poručio je Vladika Joanikije, podsjetivši da su veze Crne Gore sa Rusijom naročito intezivirane od Mitropolita Danila, odnosno od ruskoga cara Petra Velikoga, a onda kroz sve naredne vjekove.

Posebno je istakao činjenicu da je Crna Gora, i Mitropolija crnogorsko-primorska, opstala u vremenima velikoga turskog iga zato što se vezivala za Rusiju i što je Rusija uzela u svoje pokroviteljstvo Crnu Goru.

“Mi kao sveštena lica dužni smo da svjedočimo istinu, a iznad svega da njegujemo bratsku ljubav i da čuvamo jedinstvo Crkve, a čuvajući jedinstvo Crkve svi postajemo jači, sigurniji, svi dobijamo blagodat i milost od Gospoda i Spasitelja našega Isusa Hrista. Jer On je zapovijedio da budemo jedno i da ljubimo drug druga i da uvijek jedni druge podržavamo. Kada smo zajedno sabrani oko Hrista, mi smo onda sigurni i jaki i gledamo sa nadom i sa svijetlim pogledom u našu budućnost”, besjedio je Vladika.

Visokopreosvećeni Mitropolit se zahvalio ruskom narodu za ljubav i otvoreno srce koju su pokazali prema nama u vremenima kada nam je bilo najteže, kada je kod nas bio rat, kada se raspadala naša država Jugoslavija:

“Kada su bila mnoga iskušenja ruski Patrijarh blaženopočivši Aleksej i sadašnji Patrijarh, tada mitropolit, Svjatjejši Kirilo, oni su dolazili k nama i hrabrili i tješili naš narod. Njihova duhovna i moralna, bratska pomoć i podrška nama je značila mnogo i davala nam snage da izdržimo sva iskušenja koja su nas tada snalazila. Ja bih sada, kada je cijelom ruskom narodu teško i cijeloj Ruskoj pravoslavnoj crkvi, zablagodario na tadašnjoj pažnji Ruske crkve koja se naravno nastavila, i nastaviće se i ubuduće, i ako mogu što, mogu da se molim za vas i za mir, i za prevazilaženje iskušenja i za pravedno rešenje u ovim iskušenjima kojima je danas zahvaćena Ruska pravoslavna crkva i ruski narod i ruska država”, kazao je Mitropolit i zaključio:

“Mi vjerujemo u snagu Ruske pravoslavne crkve, koje je preživjela najteža iskušenja u boljševičko-komunističkom vremenu gonjenja i stradanja, i kao što ovaj hram Svetih novomučenika i ispovednika ruskih ovako sija u svjetlosti, sigurno da je njihova žrtva pred Bogom još mnogo svjetlija. Mi želimo vama milosti i blagodati Božije. Božije pomoći u svemu i Ruskoj pravoslavnoj crkvi i cijelom ruskom narodu, i daj Bože da se u miru i u radosti i u jedinstvu Crkve Božje uvijek sabiramo, slaveći ime Božje – slaveći Spasitelja Gospoda našeg Isusa Hrista sa njegovim bespočetnim Ocem i Presvetim blagim i životvornim Duhom Njegovim. Amin!”

Na kraju, zahvaljujući se na gostoprimstvu, Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije je ocu igumanu Jovanu uručio dar – naprsni krst, dok je iguman Mitropolitu kao sjećanje na današnje bogosluženje poklonio ikonu Svetog sveštenomučenika Ilariona.

Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije boravi u Rusiji gdje će sa Vladikom pakračko-slavonskim g. Jovanom 18. oktobra otvoriti i blagosloviti Festival “Srpska uteha ruskom srcu”, u okviru kojeg će biti upriličeno Veče sjećanja na blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija.

Festival organizuje Pravoslavni univerzitet “Sveti Tihon”.

(Mitropolija)

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here