Naslovna Rusija MMF priznao: Ruska ekonomija otpornija na sankcije nego što se očekivalo

MMF priznao: Ruska ekonomija otpornija na sankcije nego što se očekivalo

0

Ruska ekonomija se bolje izborila protiv spoljnih pritisaka nego što se očekivalo, navodi se u izvještaju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o ekonomskoj situaciji u Evropi.

 

„Ruska ekonomija je otpornija na sankcije nego što su u početku očekivali mnogi eksperti. Ekonomija se, nakon naglog pada u drugom kvartalu prošle godine, oporavila u trećem i četvrtom kvartalu smanjujući pad proizvodnje u 2022. godinu za oko 2,1 odsto“, piše u dokumentu.

Neočekivano dobri rezultati Rusije na kraju prošle godine povezani su sa stabilnim izvozom nafte. Osim toga, zbog rasta cijena i održavanja obima trgovine, naftna i gasna industrija je ostvarila rekordan profit.

 

U MMF-u smatraju da će u 2023. godini doći do naglog smanjenja prihoda od poreza zbog pada cijena nafte i gasa i smanjenja obima prodaje, ali će doći do rasta BDP-a za 0,7 odsto.

 

Prema procjeni pomoćnika ruskog predsjednika Maksima Oreškina, rast BDP-a će na kraju tekuće godine biti između jedan i dva odsto.

Ranije je premijer Rusije Mihail Mišustin izjavio da je Zapad prilikom uvođenja sankcija pokušavao da ubijedi sve da one nisu usmjerene protiv Rusa, ali sada je svima jasno da je glavni cilj bio upravo ruski narod.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube