20.7 C
Banja Luka

Moćni ruski bombarder upao u zasjedu

Ukrajinska protivvazdušna odbrana navodno je oborila ruski taktički bombarder Su-24M iznad Crnog mora!

Generalštab ukrajinske vojske potvrdio je obaranje bombardera, koje se navodno dogodilo prošle srijede, ali nije otkrio detalje o sistemu naoružanja koji je korišćen za gađanje ili detalje o sukobu.

Ukrajinski mediji, međutim, pozivajući se na pojedine vojne blogere, prenose da je ruska letjelica pogođena raketama iz američkog odbrambenog sistema Patriot u „vazdušnoj zasjedi“ kod Zmijskog ostrva, koje se nalazi nekih 40 km od Odese.

Ruski vojni blogeri su potvrdili gubitak Su-24. Neki su izvestili da je spasilački helikopter Mi-8 doletio iz regiona Krima i tražio preživjele članove posade, međutim, nije bilo uspjeha. Zimi su temperature vode u Crnom moru malo iznad nule i smatraju se smrtonosnim za nezaštićenog plivača za pola sata ili manje.

Oružane snage Ukrajine prema zvaničnim podacima imaju samo tri potpuno moderna protivvazdušna sistema dugog dometa – jedan sistem Patriot koji su donirale SAD, drugi sistem Patriot koji je donirala Nemačka i italijansko- francuski SAMP/T sistem koji je poslao Pariz.

Stvarne lokacije za položaje protivvazdušne odbrane Ukrajine su vojna tajna.

Vojni blogeri tvrde da je baterija AFU Patriot nakon obaranja ruske letelice evakuisala svoj vatreni položaj u oblasti Odese i preselila se na novu lokaciju za skrivanje.

Tvrdnje Kijeva o obaranju Su-24 su retke. Ukrajinska vojska tvrdi da je od početka godine oborila četiri bombardera.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here