20.7 C
Banja Luka

Moldavija zbog Rusije planira da napusti ZND do kraja 2024.

Moldavija planira do kraja naredne godine da napusti Zajednicu nezavisnih država (ZND), trgovinsko i političko tijelo koje je povezano sa Rusijom, saopšila je visoka moldavska zvaničnica.

Šefica parlamentarnog Odbora za spoljnu politiku Doina German navela je kako je postavljeni cilj za realizaciju te odluke kraj 2024. godine, ali kako “to ne znači da neće biti malih kašnjenja”, prenosi Tanjug, pozivajući se na Rojers.

“Međutim, uglavnom skoro sve procjene pojedinih ministarstava pokazuju da smo u završnoj fazi”, dodala je zvaničnica.

Saopštenje je uslijedilo nakon postepenog smanjenja učešća Moldavije u Zajednici nezavisnih država otkako je Rusija napala Ukrajinu.

Tenzije između proevropske Vlade u Kišinjevu i zvanične Moskve otada su stalno rasle, prije svega zato što Moldavija podržava Ukrajinu.

Zajednica nezavisnih država je ekonomski, politički i ekonomski savez 12 bivših republika Sovjetskog saveza (SSSR). Formirana je 8. decembra 1991. godine sporazumom Rusije, Bjelorusije i Ukrajine kojimu se 21. decembra iste godine pridružili Armenija, Azerbejdžan, Kazahstan, Kirgistan, Moldavija, Tadžikistan, Turkmenistan i Uzbekistan.

(Reuters, Tanjug)

Baja Mali Knindža snima spot u Banjaluci (VIDEO)

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here