20.7 C
Banja Luka

MONSTRUOZNO Izneta najnovija verzija ubistva male Vanje – od detalja vam neće biti dobro

Čitav Balkan šokiran je ubistvom 14-godišnje devojčice Vanje Gorčevske iz Skoplja, koja je oteta i ubijena 27. novembra, a njeno telo pronađeno je nedelju dana kasnije u jednom zaseoku nadomak glavnog grada Severne Makedonije.

Iako su otkriveni brojni detalji ovog svirepog zločina, među kojima i taj da je dete oteto sa namerom da se od njene majke traži novac, ostalo je nejasno zašto je devojčica ubijena, a da zahtev za otkup nikad nije upućen.

Istraga o ubistvu i dalje traje, kao i potraga za glavnim osumnjičenim, a profesorka Fakulteta za bezbednost Frosina Taševska Remenski pokušala je iz stručnog ugla da eventualno odgonetne odgovore na pitanja koja i dalje muče javnost.

Kako je profesorka istakla, glavno pitanje koje je ostalo da visi u vazduhu nakon konferencije za novinare Tužilašta i MUP-a, koja je održana juče, bilo je: kakve veze ima ubistvo sa iznudom iz koristoljublja, zašto bi Vanja bila ubijena a da nije tražen novac?

Remenski, koja je fakultetski forenzičar, pokušala je da objasni zašto.

– Otmica maloletnog lica/deteta radi iznude je skoro isto što i uzimanje/držanje talaca radi iznude u korist terorističkog akta. Ako je tačna informacija da se Vanja ugušila u automobilu kojim su je otmičari dovezli/odvezli na lokaciju, onda je pucanje u ugušeno dete delo svireposti poznato u zakonu kao najteži oblik ubistva za koje je kazna doživotnog zatvora. Ako je dete ugušeno, ono u planu monstruma postaje beskorisni talac sa kojim ne mogu ništa da iznude i zato niko ništa nije zahtevao. U monstruoznom planu ubice i saučesnika korak koji su preduzeli sahranjivanjem tela deteta bila je njihova nada da je niko nikada neće pronaći i da oni neće biti otkriveni. Najmonstruozniji deo ovog plana po svim zločinačkim „zlatnim pitanjima“ je takozvani otac, ali ne samo zbog dogovora da sopstveno dete da za taoca i obavesti o najpogodnijem trenutku za njegovu otmicu radi iznude koji je napravio sa izvršiteljima, već zbog činjenice da je prvi saznao da mu je ćerka mrtva.

 

– On je prvi znao da iznuda neće biti moguća, jer je talac-dete bilo mrtvo, pa stoga nije bilo traženja novca i iznude. Znao je od ponedeljka – celih sedam dana. Posle ovoga zapitajte se i odgovorite na pitanje ko se krio i za koji „samit“ se krio? Čija je monstruoznost među tim čudovištima veća zdrav razum teško može da razume, ali u kriminalistici postoji gradacija i rekonstrukcija koja daje sve odgovore. U svim krivičnim istragama mora postojati više verzija/hipoteza o događaju, uključujući i ovu. Da bi se moglo povezati ubistvo u Velesu od strane iste grupe, jedna od mogućih verzija bi bila: „Da li je frizer saznao/znao plan da se otme dete radi iznude i u njemu vide opasnost tog otkrića, pa je postao žrtva?“ Teško je poverovati da je cilj bio auto, a motiv – dug od 500 evra – navela je profesorka.

Napominjemo, i dalje se čekaju rezultati obdukcije koji bi trebalo da otkriju kako je Vanja tačno ubijena, te da je petoro ljudi osumnjičeno za umešanost u ovaj zločin i da se i dalje čekaju optužnice.

Podsetimo, mala Vanja je oteta 27. novembra oko 7.20 ujutru kada je kretala u školu. Ona je savladana i vezana u ulazu zgrade, ubačen u vreću za spavanje, a potom i automobil. Istog dana je i ubijena, a njeno telo pronađeno je 3. decembra u ataru sela Brazda na obodu Skoplja. Nedaleko odatle pronađen je i spaljeni automobil kojim je oteta.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here