Naslovna Svijet Moskva poručila NATO-u i EU: Ubijedite Prištinu da odmah povuče svoje snage...

Moskva poručila NATO-u i EU: Ubijedite Prištinu da odmah povuče svoje snage sa sjevera Kosmeta!

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je NATO i EU da ubijede Prištinu da povuče svoje specijalne snage sa sjevera Kosova.

– Još jednom ističemo: snage NATO za Kosovo i Misija EU imaju nephodan mandat da spriječe bezakonje, pa stoga imaju svu odgovornost za zaštitu civila, obezbjeđivanje mira i bezbjednosti. Potrebno je izvršiti energičan pritisak na administraciju u Prištini kako bi je primorali da povuče svoje snage bezbJednosti sa sJevera Kosova i sprIJeči da se situcija pretvori u otvoreni sukob – istakla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

U saopštenju se ističe da je Moskva zabrinuta zbog situacije u južnoj srpskoj pokrajini.
– Sa uznemirenjem konstatujemo da je došlo do eskalacije napetosti na Kosovu, koja je isprovocirana neodgovornim postupcima vlasti kosovskih Albanca. Počev od 20. septembra Priština praktično onemogućava saobraćaj između naselja na Kosovu naseljenih pretežno srpskim stanovništvom i centralne Srbije. Koncentrišu se policijske snage, dovode se specijalne snage, oklopna vozila i teško naoružanje. Civili su izloženi nasilju, ima i povređenih. Nekoliko ljudi je hospitalizovano – navela je Zaharova u saopštenju i dodala:

– Očigledno je da se događaji razvijaju po scenariju od lošeg ka još gorem. Zajednica srpskih opština, zamišljena kao način da se na realan način garantuje poštovanje prava i interesa kosovskih Srba, ostaje „mrtvo slovo na papiru“ zbog sabotaže Prištine koja se usredsredila na to da na teritoriji pokrajine uspostavi potpunu kontrolu uz pomoć represivnog aparata samoproglašene kosovske „države“. To, konkretno, znači još jedan talas progona Srba iz pokrajine – navodi portparolka ruskog Ministarstva.

Pri tome, dodala je, postupci prištinskih stratega ne nailaze na odgovarajuću ocjenu i odgovor ni iz Brisela, koji je ovlašćen da pomogne u potrazi rješenja između Beograda i Prištine putem pregovora, ni iz Vašingtona, prema čijim se stavovima upravljaju.

(Sputnjik)