Naslovna Izdvajamo Moskva poziva Azerbejdžan i Jermeniju da odmah zaustave krvoproliće

Moskva poziva Azerbejdžan i Jermeniju da odmah zaustave krvoproliće

0
Rusija je veoma uznemirena zbog nagle eskalacije situacije u Nagorno-Karabahu i poziva strane u konfliktu da zaustave krvoproliće i da se vrate diplomatskim rešenjima, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Veoma smo uznemireni zbog eskalacije situacije u Nagorno-Karabahu. Rusija poziva strane u sukobu da zaustave krvoproliće, odmah prekinu vojne akcije i vrate se na političko-diplomatski put“, rekla je ona.

Prema riječima Zaharova, Moskva je trenutno u kontaktu po svim pitanjima sa svim stranama u sukobu, uključujući i Azerbejdžan. Nakon obavljenih razgovora Ministarstvo spoljnih poslova Rusije će izdati saopštenje.
Zaharova je istakla da strane u konfliktu, kako bi se reijšila situacija, moraju da ispune prethodno preuzete obaveze i da ne provociraju drugu stranu, već da rade na smirivanju i rešavanju situacije.
Ona je istakla da ruske mirovne snage nastavljaju da obavljaju svoje funkcije u Karabahu, uprkos zaoštravanju situacije, i dodala da Moskva ponovo potvrđuje svoju privrženost rusko-jermenskom savezu.
„U trenutnoj situaciji, ruski mirovni kontingent nastavlja da ispunjava svoje zadatke. Polazimo od toga da će bezbjednost naših mirovnjaka bezuslovno osigurati sve strane. Komanda ruskog mirovnog kontingenta je u stalnom kontaktu sa predstavnicima Jermena iz Karabaha i azerbejdžanskih vlasti u cilju prekida vatre i povratka na sprovođenje pomenutih trilateralnih sporazuma usvojenih na najvišem nivou“, zaključila je portparolka MIP-a.

 

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube