34.7 C
Banja Luka

Mreža koja Dodiku donosi milione: Čudni manevri oko vile, TV kuća i djeca preduzetnici

Milorad Dodik odavno nije samo političar, on je i biznismen, odnosno, svojevrsni šef golemog porodičnog koncerna u kojem su se djeca, ali i ostali članovi šire porodice, posvetili različitim vrstama djelatnosti, od poljoprivrede do marketinga i medijskog biznisa.

U svim medijskim istraživanjima o imovini političara u BiH Milorad Dodik, zajedno sa suprugom Snježanom, uvjerljivo vodi, piše portal net.hr i dodaje da zvaničnog registra imovine zvaničnika u BiH nema, ali postoji baza podataka Centra za istraživačko novinarstvo (CIN), koja sadrži podatke o prihodima i pokretnoj i nepokretnoj imovini oko 150 zvaničnika i političara vladajućih i opozicionih stranaka u BiH.

Prema zvaničnim podacima koje je skupio CIN, Dodik ima stan od 87 kvadratnih metara, poslovni prostor od 101 kvadrata, kuću sa zemljištem ukupne površine oko 25 hektara u Laktašima i Gradišci, te vilu od 342 kvadrata i garažu od 45 kvadrata u Beogradu, u elitnom kvartu, dakako.

U imovinskoj kartici koju je Dodik predao prije opštih izbora u BiH 2018. godine Centralnoj izbornoj komisiji – sam je svoju imovinu procijenio na 2,67 miliona maraka (oko 1,36 milijuna evra), ali smatra se da je i imovina najužeg kruga porodice vrjednija od tog iznosa.

Dio imovine dijeli sa suprugom Snježanom, a prije prijave podataka 2018. – prema evidenciji CIN-a, kako nam objašnjava glavni urednik Aladin Abdagić, imao je još i dva stana, svaki od 78 kvadrata, u Beogradu.

Međutim, krugovi porodičnog biznisa kod Dodika se šire i na njegovu djecu, ali i na mnogo širu porodicu – i mnogi bosansko-hercegovački mediji bilježili su poslovni uzlet mnogih firmi vezanih za članove uže i šire porodice Dodik u vrijeme dok on vodi Republiku Srpsku i obavlja dužnost člana Predsjedništva BiH, što bi se u uređenim demokracijama smatralo ili sukobom interesa ili bi bilo predmetom razmatranja je li bilo pogodovanja.

Sin i kći – u preduzetništvu od rane mladosti

Njegov sin Igor suvlasnik je firme “Fruit Eco” u Gradišci koja se bavi proizvodnjom i prometom voća i povrća, a prošle godine, 2020. ostvarila je prihod od prodaje u iznosu od 1,67 miliona KM (oko 853 tisuće eura). U Banjaluci sin Igor ima firmu “Leomax International”, a zajedno sa sestrom Goricom ima i firmu  “Global Liberty” koja se bavi trgovinom drvnom građom, građevinskim materijalom i sanitarnom opremom, ali prošle godine su zabilježili nešto skromniji prihodi, od svega 84 hiljade evra.

Gorica je suvlasnica i restorana “Agape” u Banjaluci koji je u 2020. ostvario prihod od vrlo dobrih 750 hiljada evra. Ona je takođe, saznajemo u CIN-u, suvlasnica i radija “A radio”.

Zanimljivo je da se kći Gorica, koja je diplomirala ekonomiju na Kipru, uz privatni biznis okušala i u državnoj upravi. Godine 2011. ona je, kako se navodi, izabrana za šeficu kabineta tadašnje ministrice za ekonomske odnose s inostranstvom Željke Cvijanović. U istoj Vladi u kojoj je njezin otac bio premijer.

Izvor: Antidot/Nezavisna medijska mreža

Imanje koje je upisano na brata Milorada Dodika Gorana: on bio i prvi vlasnik tvrtke Agro voće u Laktašima koja raspolaže golemim parcelama na kojima se uzgaja voće i povrće.

U Laktašima je golemo imanje porodice Dodik, a tamo je i osnovana kompanija “Agro voće” koja je bila inicijalno firma Dodikova brata Gorana, ali danas se smatra da je vlasnički povezana i sa kćeri Goricom, a u njoj je i njezin suprug Pavle Ćorović, projektni menadžer.

Dodikov zet Ćorović uz posao projektnog menadžera takođe je, prema pisanju pojedinih portala u BiH, vlasnik nekoliko privatnih firmi koje bilježe pristojne poslovne rezultate, a to su “Agro Destil”, “KBV Datacom” te “Red Box Media”. Zajedno sa suprugom, Gorica Dodik je suvlasnica velikog stana (od 345 četvornih metara) u Banjoj Luci.

Posao razgranat i u Uniji?

Sam Milorad Dodik je jednom u Narodnoj skupštini Republike Srpske rekao da njegov sin sarađuje s firmom “Prontier” iz Banje Luke koja je specijalizovana za IT djelatnost, a mediji su često sumnjali da dobro prolazi na tenderima zbog pozadinske političke podrške.

Prošlu godine ta je firma završila s impresivnih 55 miliona konvertibilnih maraka prihoda, odnosno, oko 27 miliona evra. Takođe se smatra da je sin Igor najozbiljnije od svih članova porodice krenuo u međunarodni biznis. Nije tajna da se smatra kako je on uključen i u fond koji na području regije upravo pokreće veliki medijski projekt – Unu TV.

No ni on niti sestra Gorica ne žele javno govoriti o svim svojim udjelima i međunarodnim poslovnim poduhvatima.

Nakon što je gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković govorio o sumnjivim poslovima u obitelji Dodik te spomenuo da “bato i seka Dodik imaju 60-ak kompanija” uslijedio je demanti, a neki su bosansko-hercegovački mediji ironično konstatirali da su sestra i brat Dodik uzvratili Stanivukoviću da imaju “samo” pet kompanija.

Međutim, mreža porodičnih firmi iz uže i šire rodbine porodice Dodik je tako široka da ne čudi da je Stanivuković nakon što su mu sestra i brat Dodik objavili da imaju “samo” pet tvrtki uzvratio još žešće. “Vaše firme su i one na vašim zetovima, kumovima, sestrićima i povezanim osobama na kojima se vode. Takvih ima i više od 70…”, dio je Stanivukovićeve objave s Twittera.

Čudni finansijski manevri oko vile u Beogradu

O Dodikovim nekretninama dosta se pisalo u medijima, i bosanskohercegovačkim i regionalnim. Posebno je bola u oči golema vila na Dedinju u Beogradu koju je kupio tokom svog političkog mandata, te je i dan-danas misterija porijekla novca. Pojavljivale su se i fotografije s raskošnog imanja u Laktašima, pisalo se o bazenima, ribnjacima – raskošno uređenom parku.

Na pitanje glavnom uredniku CIN-a Aladinu Abdagiću što se smatra posebno sumnjivim u cijelom imovinskom kompleksu porodice Dodik, on odgovara da je posebno zanimljiv način kupovine Dodikove vile u Beogradu 2007. godine. On je, naime, da bi vilu mogao upisati na svoje ime, morao platiti 850 hiljada evra Komercijalnoj banci, a novinarima CIN-a tada je iz banke rečeno da je prema važećem zakonu Dodik morao uplatiti taj novac da bi se uknjižio u novembru 2007. godine. Međutim, tek osam mjeseci kasnije on je digao kredit kod Pavlović International banke iz Bijeljine na iznos od 750.767,00 evra na rok otplate 8,5 godina.

Izvor: CIN

Vila Milorada Dodika u elitnom kvartu u Beogradu: novinari CIN-a upozoravaju da nikada nije rasvijetljeno porijeklo novca kojim ju je Dodik kupio 2007. godine

Uoči izbora 2018. godine zaboravio je upisati garažu od 45 četvornih metara u Beogradu, ali i nekoliko hektara zemlje koja glasi na njegovu suprugu. U BiH, međutim, nisu predviđene nikakve kazne za političare koji ne prijave točno svoju imovinu, a u ovom slučaju nije bio jedino Dodik zaboravljiv i neprecizan.

Milorad Dodik je i sam znao skrenuti pažnju  javnosti na poslovanje svoje obitelji, a posebno je pokrenuo lavinu kad se u oktobru ove godine požalio da mu je sin nezaposlen, a da kćerkine firme negativno posluju.

CIN je tada podsjetio da je 2010. godine u imovinskoj kartici Milorad Dodik upisao da izdržava svog sina, iako je on već tada bio vlasnik milionske imovine.

“Prema tadašnjoj izjavi o imovinskom stanju navedeno je da je Igor suvlasnik firme ‘Fruit Eco’ s udjelom od 2,62 milijuna KM, automobila vrijednog 50 hiljada  KM, a imao je i račun u banci s 10 hiljada KM.

Takođe, 2008. godine, firmi ‘Fruit Eco’ je odobren kredit Investicijsko-razvojne banke Republike Srpske od tri milijuna KM, a odobrio ga je Kreditni odbor dioničara banke na čijem se čelu nalazio njegov otac Milorad Dodik”, opisuje jednu od epizoda iz priče o poslovnom uspjehu obitelji Dodik Aladin Abdagić, glavni urednik CIN-a.

Dodik: Ne bi ljudi glasali za kriminalca…

A šta je na to odgovarao Dodik u rijetkim prilikama kada je dopustio novinarima da ga pitaju o imovini i prijateljskim poslovima?

Najčešće je odgovarao da su to sve skupa “gluposti” i da ga ne “interesiraju te priče”, da on odgovara “samo na ozbiljna pitanja”. Jednom su ga pitali je li tačno da ima na golemom imanju u Laktašima i ribnjake i bazen, a on je odgovorio da je to – bratovo. Uvijek bi bio u pitanju neki drugi član doista razgranate porodice Dodik.

“To što obitelj Dodik ima u Lijevču polju apsolutno je poznato svima ovdje i to znaju ljudi. Znaju da smo jedna od najbogatijih obitelji bili prije rata i to će pokazati izbori ovdje u Laktašima. Sigurno je da za nekog manijaka, kriminalca ili lopova ne bi glasali ni do sada”, govorio je Milorad Dodik u intervjuu za Reporter daleke 2000. godine i potom dakako pobijedio na još jednim izborima.

Činjenica je da u ovom trenutku ne postoje zvanične informacije gdje sve firme iz širokog porodičnog portfelja posluju u inostranstvu, posebno na području EU,  te se može samo nagađati što bi se konkretno dogodilo s navodnim udjelima u slučaju da porodica Dodik zaradi sankcije, prenosi portal Net.hr.

(BN/NET.HR Foto:lustracija/net.hr)

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here