Naslovna Društvo Muzej Nikole Tesle u Beogradu: Tesla je kršten a OVO JE NJEGOVA...

Muzej Nikole Tesle u Beogradu: Tesla je kršten a OVO JE NJEGOVA KRSNA SLAVA

Muzej Nikole Tesle u Beogradu je, nakon današnje sporne izjave američkog ambasadora u Srbiji Entonija Godfrija da je „Tesla bio Amerikanac“ objavio na svom „Instagram“ profilu podatke o najvećem srpskom naučniku, između ostalog, i da je kršten u pravoslavnom hramu i da mu je slava Sveti Đorđe.

„Nikola Tesla rođen je 10. jula 1856. godine u selu Smiljanu, pored Gospića. Nikola bio je sin protojereja Milutina Tesle, srpskog pravoslavnog sveštenika u Smiljanu, koji je služio u svom parohijskom hramu Svetih apostola Petra i Pavla“, navodi se u objavi.

Muzej napominje da je u tom istom hramu Nikolu krstio sveštenik Toma Oklopdžija.

„Otac Milutin, kao i cela porodica Tesla, slavili su slavu Sveti Đorđe. Teslina majka Georgina Đuka Tesla, rođena Mandić, potekla je iz svešteničke porodice. Njen otac i brat bili su srpski pravoslavni sveštenici“, piše u objavi.

Muzej je objavio i fotografije Tesline krštenice, njegovog oca Milutina Tesle i crkve u Smiljanu.

Američki ambasador Entoni Godfri rekao je ranije danas na beogradskom aerodromu povodom ispraćaja aviona „Er Srbije“ za Njujork, koji na sebi ima lik Nikole Tesle, da je srpski naučnik bio Amerikanac, kako je naveo, po izboru.