Naslovna Region „Na Cetinje dođite autobusima“: Poruka mitropolita pred ustoličenje

„Na Cetinje dođite autobusima“: Poruka mitropolita pred ustoličenje

Mitropolit Crnogorsko primorski SPC Joanikije pozvao sve vernike, koji žele da prisustvuju ustoličenju, da na Cetinje doputuju isključivo autobusima.

Razlog za takav poziv je malo prostora za parking, ali i zbog bezbednosne situacije.

Preporuke Odbora za ustoličenje saopštio je sveštenik Slobodan nakon liturgije u Hramu Svetog Jovana Vladimira u Baru.

Preporuke su objavljene u jeku tenzija oko ustoličenja, koje je najavljeno za 5. septembar i kome se oštro protivi deo crnogorske javnosti.

On je kazao da će prevoz će biti organizovan u svakom gradu.

“Zbog bezbednosne situacije brojne ulice će biti zatvorene, a Cetinje ima dosta oskudan prostor za parking”, dodao je Zeković, prenosi portal Dan.

Preporuke mitropolita su takođe da se maksimalno poštuju sve preporuke i mere Instituta za javno zdravlje.

“Potrebno je imati potvrde o vakcinaciji, potvrdu o PCR testu, negativni antigenski test ili potvrdu o preležanom virusu. Budimo dostojanstveni kao što smo bili, budimo isti onakvi kao na litijama, budimo odgovorni i da damo svoj doprinos da ovaj svečani čin bude za pamćenje”, poručio je Zeković.

Sednica Saveta za odbranu i bezbednost, na kojoj će se raspravljati o bezbednosnoj situaciji u kontekstu najavljenog ustoličenja mitropolita Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikija zakazanog za 5. septembar na Cetinju, biće održana sutra.

O bezbedonosnoj situaciji su danas razgovarali i premijer Zdravko Krivokapić i gradonačelnik Cetinja Aleksandar Kašćelan.

Ocenjeno je da bezbednosna situacija na Cetinju nije zadovoljavajuća i da su svi društveni subjekti dužni da pokažu odgovoran odnos prema miru, toleranciji, dijalogu, evropskim vrednostima i planiranom ekonomsko – privrednom progresu.

Veliki broj građana okupio se u nedelju na Cetinju u znak protesta zbog ustoličenja Joanikija, zakazanog za 5. septembar na Cetinju.

Organizatori protesta, grupa gradjana, traži da ustoličenje Joanikija bude na nekom drugom mestu, a ne u Cetinjskom manastiru, sedištu Mitropolije.