Naslovna Izdvajamo Na dnevnom redu odluka o smjeni Miloša Lučića

Na dnevnom redu odluka o smjeni Miloša Lučića

0

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH trebalo bi da se na današnjoj sjednici izjasni o odluci predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije o smjeni ministra za ljudska prava i izbjeglice Miloša Lučića.

Odluku o smjeni Tegeltija je donio jer je DNS, na čiji je prijedlog Lučić imenovan za ministra, napustio vladajuću koaliciju i prešao u opoziciju.

Na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma nalazi se, u prvom čitanju, Prijedlog zakona o dopunama Zakona o parničnom postupku pred Sudom BiH, čiji je predlagač Savjet ministara, a kojim se omogućava bolja zaštita svjedoka.

Dopunama se vrši usaglašavanje Zakona o parničnom postupku u BiH i Zakona o zaštiti svjedoka pod prijetnjom i ugroženih svjedoka, te omogućava svjedocima koji svjedoče pod mjerama zaštite u krivičnom postupku kontinuirana zaštita identiteta u toku naknadnog pokretanja parničnog postupka za naknadu štete.

Riječ je o sistemskom zakonu koji će bez finansijskih implikacija po budžet omogućiti unaprijeđen zakonski okvir za zaštitu prava žrtava koje su svjedočile u krivičnim postupcima, uključujući i postupke u vezi s ratnim zločinima, organizovanim kriminalom ili trgovinom ljudima, navedeno je u obrazloženju predloženih dopuna.

Pred poslanicima će se naći i informacije Agencije za javne nabavke i Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH o neophodnim uslovima, preprekama i svim raspoloživim načinima za hitnu nabavku vakcina protiv virusa korona koje su dostavljene na osnovu zaključka usvojenog na prethodnoj sjednici Predstavničkog doma.

Predviđeno je i razmatranje informacije Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara o stanju bezbjednosti u BiH u 2018. i 2019. godini, te Prijedloga strategije za prihvat i integraciju državljana BiH koji se vraćaju u BiH po osnovu sporazuma o readmisiji i Akcioni plan za period 2020-2023. godine, a čiji je podnosilac Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice.

Poslanici bi trebalo da raspravljaju i o Planu prioriteta za parlamente u BiH za ubrzanje procesa evropskih integracija, te da, na prijedlog Zajedničkog kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine, imenuju interresornu radnu grupu za pripremu prijedloga izmjena i dopuna izbornog zakonodavstva BiH.

Interresornu radnu grupu, prema prijedlogu Zajedničkog kolegijuma, činila bi tri člana Predstavničkog doma Snježana Novaković Bursać, Alma Čolo i Borjana Krišto, i u ime Doma naroda Bariša Čolak, Sredoje Nović i Munib Јusufović.

Predviđeno je da u toku rada interresorna radna grupa po potrebi konsultuje eksperte iz nevladinog sektora, Centralne izborne komisije BiH, akademske zajednice i druge.

Poslanici treba da se izjasne o izvještaju Kolegijuma Predstavničkog doma o nastojanju za postizanje saglasnosti o više tačaka razmatranih na prošloj sjednici Doma, kao i o novim poslaničkim inicijativama.

Na dnevnom redu je i davanje saglasnosti za ratifikaciju Sporazuma o zajmu Međunarodne banke za obnovu i razvoj za Program integrisanog razvoja koridora rijeka Save i Drine, te Ugovora sa Evropskom investicionom bankom o finansiranju koridora 5C i Medakovo Poprikuše.

(Srna)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: