18.7 C
Banja Luka

NA EKONOMSKOM ZAČELJU Eskobar: BiH ima najviši stepen korupcije u Evropi

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar poručio je da je, među šest ekonomija Zapadnog Balkana, BiH na začelju i da ima najviši stepen korupcije u Evropi, te da su od nje samo gori Bjelorusija i Azerbejdžan.

Ako pogledate šta se dešavalo u bivšoj Jugoslaviji, od sedam država, dvije su članice Evropske unije, četiri su članice NATO-a, i većina njih je ostvarila značajan ekonomski napredak. Od šest zemalja Zapadnog Balkana, koje nisu članice EU, njih četiri ostvaruju napredak prema članstvu u EU, a u svemu tome, BiH je na začelju – rekao je Eskobar u intervjuu za CNN, navodeći da se mora razumjeti kontekst kako bi se shvatila kriza u BiH.

Govoreći o situaciji u BiH, Eskobar navodi da je iseljavanje mladog stanovništva iz BiH deset puta veće nego što je to slučaj u Srbiji, neefikasna je u privlačenju direktnih stranih investicija, a javni sektor, prema njegovim riječima, čini 70 posto od cjelokupne ekonomije.

– Sve to je posljedica duboko ukorijenjene korupcije – poručio je Eskobar.

Kako je dodao, ljudi se ne iseljavaju zbog toga što ne žele da žive u multietničkoj državi već zbog toga što se ne mogu da se zaposle bez korupcije.

– To je kontekts aktuelne krize – rekao je Eskobar.

Pročitajte još

U RS NAJVEĆA SMRTNOST U SVIJETU OD KORONE a oni slave uz Vesnu Zmijanac

Napominje i da postoje prijetnje po Dejtonski mirovni sporazum, i da većina njih, kako tvrdi, dolazi od člana Predsjedništva BiH i predsednika SNSD-a Milorada Dodika.

Eskobar je upozorio i da će čitav region ispaštati ako ne uspiju napori za rješavanje krize u BiH.

Dodaje i da SAD sarađuju sa EU kako bi zapadnobalkanske zemlje imale perspektivu članstva u Uniji, a napredak Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije je istakao kao primjer zemalja koje uspjevaju u tome.

Kako navodi, SAD i EU imaju dva cilja. Prvi je, prema njegovim riječima, da onemoguće Dodikove napade na državne institucije.

Kao drugi cilj je istakao vraćanje političkih predstavnika Srba u državne institucije.

Kako je kazao, izmjenama Izbornog zakona i djelimičnim ustavnim promjenama želi se postići funkcionalnija država.

Govoreći o insistiranju Njemačke da se moraju sankcionisati oni koji ugrožavaju stabilnost BiH, naveo je da bi pored sankcija trebalo razmisliti i o finansijskim mjerama protiv onih koji rade protiv Dejtona.

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here