Naslovna Najnovije Na pomolu skandal s iskopom ruda u Varešu!? ‘Ovo je bosanski Rio...

Na pomolu skandal s iskopom ruda u Varešu!? ‘Ovo je bosanski Rio Tinto’

0

Eastern Mining, ogranak britanske kompanije Adriatic Metals, koji je registiran u BiH već godinama vrši određene analize, testiranja i iskopavanja u Varešu.

Prema najavama, trebao bi to biti milionski projekt koji će obogatiti cijeli ovaj kraj jer je na tom područuju navodno pronađen veliki broj ruda plemenitih metala, prvenstveno srebra, ali i olova, cinka i barita.

Prema prvobitnim najavama, eksploatacija će krenuti ove godine, a trajat će sve do 2037. godine. Profit je procijenjen na oko 100 miliona KM. Godišnje.

Međutim, prema informacijama kojima raspolaže zastupnica Naše stranke u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona Sanja Renić ovdje nisu čista posla.

Naime, Vlada Zeničko-dobojskog kantona je na prijedlog ministra Zlatka Jelića umanjila jednokratnu koncesionu naknadu koncesionaru Eastern Mining d.o.o. Sarajevo za čak 98,5%.

Odluka o smanjenju naknade za koncesiju

“Vlada ZDK, pogodujući koncesionaru, oštetila je budžet ZDK za desetine miliona maraka samo u 2020. godini. S prvotnih 10.000 KM po hektaru naknada je Eastern Miningu za eksploataciju ruda spuštena na 150 KM po hektaru. Ista ta firma stvara privid društveno odgovornog poslovanja tako što je dodijelila pet stipendija od 250 KM učenicima osnovne škole u Varešu. To nije ni blizu dovoljna kompenzacija za oko 70 miliona koliko od društvenih dobara zaradi. U Varešu u najvećoj mjeri i vrše eksploataciju kad je u pitanju BiH“, navodi Renić.

S obzirom na to da se na istom tom lokalitetu u općini Vareš pojavila i sestrinska firma od Eastern Mining d.o.o. Sarajevo, koja se zove Seven Plus d.o.o. Sarajevo, ističe ona, postavlja se logično pitanje:

„Koliko hektara imaju pod dodijeljenom koncesijom ova dva koncesionara, koliko su do sad novaca uplatili po pitanju koncesione naknade i koliko još trebaju uplatiti, jer su na burzama prodali dionice u vrijednosti 12 miliona australskih dolara, pogotovo uzevši u obzir činjenicu da je nalazište u općini Vareš veće od 1,5 milijardi KM. Još je važnije to koliko im je Vlada ZDK spremna pogodovati“, navodi Renić.

Ona na kraju ističe da ima razloga za sumnju i pozova javnost da otvore oči.

„Razloga za sumnju da se ovdje radi o svemu više nego o društveno odgovornom i ekološki savjesnom poslovanju ima napretek. Ovo je vrlo vjerovatno bosanski Rio Tinto”, navela je ona.

Kontaktirali smo i ministra privrede ZDK Zlatka Jelića. Međutim, on nije htio ništa komentirati.

„Ne bih ovako ulazio u te stvari. Pošaljite nam zvanični upit na Ministarstvo privrede pa ćemo mi dati odgovore“, naveo je Jelić.

Prema ranijim informacijama, do sada je (od 2018. godine) u istraživanje uloženo 20 miliona dolara, zaposlili su 100 radnika. Očekuju da će u Varešu zaraditi milijardu eura.

Dozvolu za eksploataciju olova, cinka i barita u rudniku u vareškom selu Veovača komapniji Eastern Mining dao je i ministar energije i rudarstva FBiH Nermin Džindić. Tad je navedeno da će ova kompanija plaćati koncesiju, ali ne i koliku.

Inače, kada se uđe u stranicu kompanije Adriatic Metals predstavljena su samo dva projekta – u BiH i Srbiji.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube