Naslovna Najnovije Nafta glavni američki izvozni proizvod prvi put od 2009.

Nafta glavni američki izvozni proizvod prvi put od 2009.

0

Od januara do septembra ove godine, SAD su prodale na svjetska tržišta sirovu naftu u vrijednosti 86 milijardi dolara. Nafta je postala glavna američka izvozna roba prvi put od 2009. godine, prema podacima nacionalne statističke službe.

Na drugom mjestu su naftni proizvodi od kojih je prihodovano 83 milijarde dolara. Na trećem mjestu su avioni, čija je prodaja u inostranstvu porasla za 19 procenata na 81 milijardu eura.

Na četvrtom mjestu je bio gas sa 50 milijardi dolara prihoda, a na petom mjestu automobili sa 48 milijardi dolara prihoda, što je povećanje za 11 posto.

Ukupan izvoz robe i usluga iz SAD u navedenom periodu bio je vrijedan 261,1 milijardu dolara, dok je vrijednost izvoza bila 322,7 milijardi dolara. Sad su u prvih devet mjeseci tekuće godine zabilježile trgovinski deficit u iznosu 61,5 milijardi dolara, pokazuju podaci statističkog biroa, prenio je Bankar.me.

Prema podacima američkog Ministarstva energetike u septembru je proizvodnja nafte u SAD porasla za 1,7 posto na 13,24 miliona barela dnevno.

SAD sada izvoze oko četiri miliona barela nafte dnevno, što je više od svih članica OPEC+, osim Saudijske Arabije, prenosi Komersant.

Podaci pokazuju da su SAD ostvarile trgovinski suficit u odnosu na Južnu i Centralnu Ameriku, Holandiju, Belgiju, Veliku Britaniju, Hong Kong, Australiju, Singapur i Saudijsku Arabiju, dok je deficit zabilježen u trgovini sa Kinom, EU, Japanom, Indijom, Švajcarskom, Brazilom, Tajvanom, Kanadom, Južnom Korejom i Izraelom.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

X