Naslovna Izdvajamo NAGRADA ZA NATO PUT BiH! Stigla četiri nova američka helikoptera za Oružane...

NAGRADA ZA NATO PUT BiH! Stigla četiri nova američka helikoptera za Oružane snage BiH

0

Pripadnici Brigade vazduhoplovnih snaga i vazdušne odbrane OSBiH uspješno su ranije završili adaptacijsku obuku na helikopterima u Sjedinjenim Američkim Državama, u Fort Worthu u Teksasu.

Oružane snage BiH od danas su bogatije za četiri nova američka helikoptera „Bell Huey II“, pišu Vijesti.ba.

Helikopteri su jutros avionom iz Alabame direktno dostavljeni na Aerodrom Sarajevo. Radi se o višenamjenskim helikopterima koji će biti u posjedu Brigade zračnih snaga i protuzračne odbrane Oružanih snaga BiH. S njima će Brigada moći nastaviti i još bolje izvršavati zadatke prevoza, medicinske evakuacije, gašenja požara, traganja i spašavanja, kao i ostale zadatke u ispunjavanju glavnih misija Oružanih snaga.

Pripadnici Brigade zračnih snaga i protuzračne odbrane OSBiH uspješno su ranije završili adaptacijsku obuku na helikopterima u Sjedinjenim Američkim Državama, u Fort Worthu u Teksasu.

Osim isporuke četiri helikoptera „Bell Huey II“ i preobuke pilota i tehničara u centrima za obuku kompanije „Bell Helicopter Textron Inc“, osigurana je i isporuka rezervnih dijelova i potrošnih materijala za dvije godine i 300 sati leta godišnje, kao i isporuka alata i ispitnomjerne opreme za održavanje helikoptera, te je osigurano održavanje, odnosno isporuka zemaljske opreme za opsluživanje helikoptera i isporuka tehničke dokumentacije za tehničko održavanje.

Prema podacima kompanije „Bell“, više od 300 „Huey II“ helikoptera je u posjedu 14 zemalja s više od 1,2 miliona sati leta u vojnim i drugim misijama.

Četiru helikoptera su ukupne vrijednosti 38.539.378 američkih dolara, od čega je Bosna i Hercegovina participirala s 4.360.000 dolara, odnosno 7,5 miliona KM. Preostali iznos osigurala je Vlada Sjedinjenih Američkih Država kroz sredstva iz američkih programa pomoći prijateljskim zemljama Foreign Military Sales (FMS) i Foreign Military Funds (FMF).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: