Naslovna Izdvajamo Najnovije: Rat u Ukrajini, 166. dan – Rusi kreću u ofanzivu na...

Najnovije: Rat u Ukrajini, 166. dan – Rusi kreću u ofanzivu na cijeloj liniji fronta i napreduju kod Nikolaeva

0

Juče je potvrđen prodor ruske vojske u Blagodatnoe, duž Partizanskog je naša artiljerija radila cijelu noć. Postoje izvještaji o početku široke ofanzive u pravcu Nikopolj-Krivoj Rog.

Cijeli front kod Donjecka je trenutno aktivan. Uključena je ruska artiljerija, avijacija, napadi pješadije u vatrenom kontaktu.

Postoji i široka ofanziva u pravcu Artjomovskog od Soledara do Kodema. Kodema je očišćena, vode se borbe za Zaitsevo, Bakhmutskoye je oslobođeno. Izvještavaju o početku juriša na Artemovsk, pešadija je ušla u grad sa tri strane.

Čekam informacije iz drugih pravaca. Uzimajući u obzir jučerašnje izvještaje o početku napredovanja naših trupa na pravcu Ugledara i Izjuma, kao i artiljerijsku pripremu u Harkovu, ispada da je u ovom trenutku aktivirano 7 (sedam) pravaca velikog SMO fronta.

Ako se ovaj trend nastavi u narednih nekoliko dana, tada će se moći konstatovati početak široke ofanzive ruske vojske duž cijelog SMO fronta.

  • Ministarstvo odbrane Rusije:

– U Harkovu, na teritoriji CHPP-3 i Karpovskog vrta, ubijeno je preko 100 nacionalista u napadima ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga na punktove privremenog razmještaja 3. brigade nacionalne garde.

– Ukrajinske vlasti poslale su prije roka na liniju fronta mobilisane građane, koji su započeli obuku u centru za obuku 72. mehanizovane brigade u gradu Bela Cerkov, Kijevska oblast.

Zajedno sa njima šalju se i ranjenici koji su bili u bolnicama, ne čekajući da završe punu rehabilitaciju nakon povreda.

– Uslijed ​​udara ruskih vazdušno-kosmičkih snaga na tačku privremenog razmještaja jedinica 72. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine na teritoriji poljoprivrednog preduzeća u Artemovsku, DNR, do 130 vojnih lica i osam jedinica uništena su automobilska i oklopna vozila.

– Do 70 vojnika, tri samohodna artiljerijska oruđa Gvozdika i četiri vozila uništeno je udarom visokopreciznih raketa sa zračnim lansiranjem na privremeno mjesto razmještanja haubičke baterije 95. zasebne jurišne zračno-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine u Dzeržinsku DNR.

– U blizini Voznesenska u Mikolajevskoj oblasti uništen je arsenal u kojem je pohranjeno 45 tona municije koju su Oružanim snagama Ukrajine nedavno isporučile zemlje NATO-a.

  • Bitka za Soledar: Rusi su se probili do fabrike KNAUF

Prema navodima “Wagner Orkestra”, uspjeli su da se probiju na teritoriju fabrike, oko četvrtine njene teritorije je okupirano. Pod kontrolom su najbliže ulice u blizini preduzeća.

  • Wagner zauzeo strateške visove iznad Bahmuta

Muzički orkestar “Wagner” se skoro približio Bakhmutu, i održao svoje koncerte na strateškim visinama u blizini naselja. Vesela dolina, a njihovi mrzitelji su se povukli u Bakhmut:

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube