Naslovna Rusija Najnovije: Rat u Ukrajini, 42. dan – Među opkoljenim u Mariupolju i...

Najnovije: Rat u Ukrajini, 42. dan – Među opkoljenim u Mariupolju i NATO instruktori

0

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

Nastavljeni napadi na Mariupolj, pojavila se informacija o opkoljenim NATO instruktorima. Ministarstvo odbrane Velike Britanije navodi da su teške borbe i ruski vazdušni udari nastavljeni u Mariupolju, na jugoistoku Ukrajine. Prema najnovijim informacijama, oko 160.000 stanovnika ostalo je u gradu – većina bez struje, komunikacije, lijekova, grejanja ili vode. U ruskim medijima pojavila se nepotvrđena informacija da su NATO oficiri iz Francuske, Nemačke, UK, ali i neutralne Švedske zaglavljeni u Mariupolju. Navodno, pokušavaju da pregovaraju o koridoru za evakuaciju sa ruskim snagama, ali ni ovo nije zvanično potvrđeno od strane ruskih snaga.

Sastanak ruskog predsjednika Vladimira Putina sa potpredsjednikom vlade Jurijem Borisovim pokazao je kojim oružjem Rusija može da odgovori na agresiju NATO-a. Ovako su ruski stručnjaci komentarisali sastanak Putina sa potpredsjednikom vlade Jurijem Borisovim održavnim u Kremlju 4. aprila. Po njima, to je signal Sjevernoatlantskoj alijansi da je Rusija spremna za odbranu na svim frontovima, čak i u kontekstu specijalne operacije u Ukrajini, smatraju analitičari koje je intervjuisao portal URA.RU. Na sastanku je Borisov, koji nadgleda pitanja vojnoindustrijskog kompleksa, izvjestio Putina o stanju u ovoj sferi, funkcionisanju ključnih industrija, kao i njihovom radu pod sankcijama, prenijela je pres-služba Kremlja. Prema riječima zamjenika predsjednika vlade, ovo je prioritet za ruski vojnoindustrijski kompleks. Prošle godine je završen 98 odsto, a 2022. je po nizu pokazatelja ispred roka.

“Novi državni program naoružanja biće usmeren na stvaranje kvalitativno novih oružja, uključujući netradicionalne vrste, poput oružja usmerene energije, kinetičkog oružja, kao i robotske sisteme i sisteme za kontrolu veštačke inteligencije – rekao je Borisov. Državni program naoružanja se prilagođava, jer Rusija treba da se suprotstavi NATO-u ne samo klasičnim naoružanjem, već i naprednim razvojem, objasnio je za URA.RU Igor Korotčenko, glavni urednik časopisa Nacionalna odbrana.

On je naglasio da je glavni izvor nestabilnosti Severnoatlantski savez. „Predsjednik razumije da se svijet mijenja i da je neophodno prilagoditi se novim vrstama izazova i pretnji. Lansiranje novih vrsta naoružanja obezbediće nacionalnu bezbjednost u narednih nekoliko decenija. Samodovoljnost Rusije u perspektivnim i naprednim vrstama naoružanja je potvrda statusa države i bezbjednosti zemlje i naroda“, smatra ekspert. Bivši oficir specijalnih snaga, pukovnik u penziji Anatolij Matvijčuk kaže da je to upozorenje neprijateljima.

NATO: U narednim sedmicama fokus Rusije na zauzimanje Donbasa.  Rusija ne odustaje od ofanzive u Ukrajini, ali će pokušati da se ponovo fokusira na potpuno zauzimanje regiona Donbasa u narednim sedmicama, izjavio je danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg. “Sada vidimo značajno pomjeranje ruskih trupa od Kijeva da bi se pregrupirale, ponovo naoružale i ponovo snabdjele i pomjerile fokus na istok,” rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare, prenosi Tanjug agenciju Reuters. “U narednim sedmica očekujemo dalji ruski pritisak u istočnoj i južnoj Ukrajini u pokušaju da zauzmu cijeli Donbas i da stvore kopneni most ka okupiranom Krimu”, rekao je Stoltenberg prije sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a.

DNR: Borbe na ratištu, zaplenjena vozila. Narodna milicija samoproklamovane Donjecke narodne republike (DNR) saopštila je da je od jutros njihova vojska “izbacila iz stroja 68 ukrajinskih nacionalista”. “Od početka dana naši vojnici su izbacila iz stroja 68 ukrajinskih nacionalista i brojnu njihovu vojnu opremu, navela je DNR na Telegram kanalu”, prenose RIA Novosti. Pored toga zaplenjeni su i blindirani automobil i dva teretna vozila.

  1. MKCK:Konvoj civila iz Mariupolja bezbjedno stigao u Zaporožje. Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) predvodio je iz Mariupolja ka Zaporožju konvoj autobusa i privatnih automobila u kojima je bilo više od 500 ljudi, nakon što su civili uspjeli da pobjegnu iz opkoljenog ukrajinskog grada, saopštio je danas ICRC. “Dolazak konvoja u Zaporožje je veliko olakšanje za nekoliko stotina ljudi koji su mnogo propatili i sada su na bezbjednijoj lokaciji. Jasno je, ipak, da je još nekoliko hiljada civila ostalo zarobljeno u Mariupolju i da im je potreban bezbjedan izlaz iz grada, kao i humanitarna pomoć”, kazao je šef delegacije u Ukrajini, preneo je Rojters.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube