Naslovna Svijet Najnovije: Rat u Ukrajini, 70. dan – Ruske trupe zauzele Jampolj; protivnapad...

Najnovije: Rat u Ukrajini, 70. dan – Ruske trupe zauzele Jampolj; protivnapad Ukrajinaca kod Harkova

0

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

  • Vojni ekspert Boris Rožin sa kratkim rezimeom rezultata operacije denacifikacije i demilitarizacije Ukrajine u 12:00 časova 04. maja 2022, posebno za kanal Voenkor Kotenok Z @voenkorKotenok:

Mariupol:
Nakon evakuacije dijela civila, nastavljeno je masovno artiljerijsko granatiranje i vazdušno bombardovanje Azovstala. Zaustavljeni su sporadični prodori radi testiranja prodiranja sa lokacije fabrike. Ne preduzima se potpuni napad na fabriku. Opkoljenima je rečeno da će se ili predati ili će biti uništeni na teritoriji Azovstala. Za njih neće biti hodnika. Informacije o hapšenju kanadskog generala još nisu provjerene.
Zaporožje:
Na liniji Kamenskoje-Orehov-Guljaipole nema velikih promjena. Južno od Orehova su se vodile samo borbe. Borbe se vode i na periferiji Guljaj-Pole. Istočno od Guljajpolja, borbe se nastavljaju za razna sela. Nema značajnijeg pomaka. Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštava da Oružane snage Ruske Federacije samo ispituju odbranu Oružanih snaga Ukrajine i gomilaju udarne snage, uključujući i na račun trupa oslobođenih u Mariupolju.
Ugledar:
Na liniji Novomihajlovka-Ugledar-Velika Novoselovka bez značajnijih promjena. Oružane snage RF su se učvrstile u naseljima južno od Velike Novoselovke. Tvrđava Ugledar nastavlja da pokriva magistralni put Mariinka-Kurahovo.
Marinka:
Ovdje nema značajnijih pomaka. Kao i ranije, borbe se vode na području deponije. Same borbe su pozicione prirode, tim pre što neprijatelj ima mogućnost da iz pravca Kurahova ubaci pojačanja u Mariinku.
Avdiivka:
U industrijskoj zoni Avdejevka, borbe srednjeg intenziteta se nastavljaju bez ozbiljnih pomaka. Na sjeveru se vode borbe kod Novoselke-2 i Novobahmutovke. Trupe DNR uspjele su da uđu u Troicko – borbe se nastavljaju u oblasti sela. Pokušaji napredovanja ka Njujorku sa istoka još nisu doneli značajniji uspjeh. Istovremeno, neprijatelj nastavlja da granatira naselja DNR – Donjeck, Makejevka, Jasinovata, Jelenovka itd. Koriste se topovska artiljerija 122-152 mm, različiti tipovi MLRS + OTR „Točka-U“.
LPR:
Borbe se nastavljaju u industrijskoj zoni Rubižne. Borbe se nastavljaju i na periferiji Severodonjecka. U Popasni se nastavlja sporo progrizanje utvrđenog područja Oružanih snaga Ukrajine. Tempo napretka je nizak. Neprijatelj ima mogućnost da postavi rezerve ovdje. Značajni gubici na obe strane u Popasnoj. Obostrano shvataju operativnu vrijednost Popasne, jer se bitka za grad vodi sa nemilosrdnom gorčinom.
Suvo grožđe:
Borbe se nastavljaju severno od autoputa Barvenkovo-Slavjansk. Još nije bilo moguće doći do autoputa, iako je već moguće izvesti njegov vatreni poraz. Borbe se vode u rejonu Kurulki-Paškovo. Borbe se nastavljaju kod Bolšaje Kamiševahe. U pravcu Slavjanska, Oružane snage RF su nakon zauzimanja Jampolja djelimično zahvatile Krasni Liman, borbe se vode na periferiji grada. Neprijatelj diže u vazduh mostove i priprema povlačenje na sljedeću liniju odbrane sjeverno od Slavjanska. U ovom pravcu Oružane snage Ukrajine i dalje trpe najteže gubitke. Prebacivanje jedinica Folksturma ovde odražava problem katastrofalnog gubitka osoblja u personalnim brigadama.
Kharkov:
Nakon neuspješnog pokušaja napredovanja na Kazačja Lopan i gubitka dva naselja, Oružane snage Ukrajine su promijenile taktiku i počele da se bore za Rusku Lozovaju, gdje borbe traju i danas, a takođe su izvršile napad u pravcu Starog Saltova, gurnuvši laku zavjesu rezervista LNR. Nakon prebacivanja pojačanja, front je ponovo krenuo na jug, ali zbog nedostatka snaga u ovom pravcu na obje strane, ovdje su u budućnosti moguća taktička pomjeranja u jednom ili drugom pravcu. Oružane snage Ukrajine takođe pokušavaju da uspostave prelaze preko Severskog Donca kako bi stvorile ozbiljniju prijetnju boku Izjumske grupacije Oružanih snaga Ukrajine južno od Volčanska. Glavni zadatak svih ovih borbi je da se dio snaga Oružanih snaga RF odvrati sa pravca Izjuma uznemiravajućim operacijama na otvorenom krilu.

  • Nastavlja se ruska ofanziva na istok Ukrajine

Iako se nastavlja ruski pritisak na čitave frontove širom istoka, jugoistoka i juga Ukrajine, do danas, došlo je do određene koncentracije ruskih snaga i napora u sjevernom dijelu ratne zone – pomjeranje Izjum, zatim sjeverno od rijeke Sjeverni Donjec do grada Severodonjecka, a odatle na jug do grada Popasne. To su i područja na kojima su posljednjih dana zabilježene neke od najžešćih borbi, u kojima su Rusi napredovali.  Istočnije od Izjuma situacija je nešto gora za ukrajinske branioce. Nakon što su ukrajinske snage uspjele da se povuku južno od Oskile, navodno izbjegavajući rusku opsadu, izvršena je serija ruskih upada na putu za grad Severodonjeck, značajno smanjivši ukrajinski pojas na desnoj obali rijeke Severni Donjeck. Glavni pravac od zapada na istok. Upravo na ovoj desnoj, sjevernoj obali, ruske snage se polako približavaju gradu Limanu, gdje su počele borbe u predgrađima, prekinute veze ka jugu, preko rijeke i uporišta u Slavjansku.

Liman i Rubižnje su posebne tačke aktuelnih ruskih napada, u kojima se koriste i čuveni „kadirovci“ iz Čečenije, kako bi se opkolio grad Severodonjeck kao sljedeći specijalni cilj akcije. Treba napomenuti da se sljedeća takva posebna tačka ruskog interesovanja nalazi oko 40 km južno – grad Popasna, ukrajinska tvrđava u kojoj se već duže vrijeme vode ulične borbe. Tamo su, izgleda, počela da se prebacuju dodatna ruska pojačanja, kako iz same Rusije, tako i sa ostatka južnog ratišta – i tu je zabilježen dolazak dijela trupa oslobođenih ruskim potiskivanjem odbrane Mariupolja.

  • Rusi upali u Azovstal

Ukrajinski borci koji se nalaze u “Azovstalu” tvrde da su ruske snage upale u tu fabriku, što je za agenciju AP rekao Svjatoslav Palamar, zamjenik komandanta puka “Azov” koji se nalazi u tom postrojenju. On je naveo da su tačni izveštaji ukrajinskih medija da je fabrika napadnuta.

Ranije danas je komandant brigade Nacionalne garde Ukrajine Denis Šlega rekao da “neprijatelj pokušava da upadne u fabriku “Azovstal” sa značajnim snagama koristeći oklopna vozila”.

Sudbina ljudi u čeličani Azovstal u Mariupolju i dalje je neizvjesna.

Mihajlo Veršinin, jedan od preostalih branitelja Mariupolja, koji se nalazi u čeličani Azovstal, za BBC je izjavio kako se tamo nalazi još oko 500 povrijeđenih ljudi, od kojih je 200 u kritičnom stanju. Dodao je kako se stanje ozlijeđenih pogoršava zbog slabe medicinske njege i nesanitarnih uvjeta.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da su preostale ukrajinske snage u čeličani Azovstal u Mariupolju blokirane.

“U skladu s uputama vrhovnog zapovjednika, ostaci militanata koji se nalaze u industrijskoj zoni tvornice Azovstal sigurno su blokirani duž cijelog perimetra ovog teritorija. Nacionalisti su ignorirali ponovljene prijedloge da puste civile i polože oružje uz jamstvo spašavanja života i pristojnog postupanja u skladu s normama međunarodnog prava. Nastavljamo s tim pokušajima”, ruska novinska agencija RIA Novosti citirala je ministra Šojgua.

  • Rusi zauzeli Jampolj. Kontranapad Ukrajinaca kod Harkova

Kretanje ka Slavjansku: Ruske trupe i jedinice Narodne milicije LNR zauzele Jampolj.

Protivnapad Oružanih snaga Ukrajine kod Harkova: ukrajinska vojska napada Stari Saltov.

U toku je bitka za Guljajpolje: Ruske trupe jurišaju na grad.

  • Rusi zaplijenili veliko skladište oružja u Harkovu

Pripadnici Nacionalne garde Rusije otkrili su u Harkovskoj oblasti veliko skladište oružja i municije koje pripada ukrajinskim snagama za specijalne operacije, saopštila je pres-služba Nacionalne garde.

– Zahvaljujući blagovremenom otkrivanju skladišta nacionalni gardisti su poremetili planove ukrajinskih nacionalista da iznenada napadnu konvoje ruskih trupa – navodi pres-služba, prenose strani mediji.

Pripadnici Nacionalne garde su tokom pretrage i izviđanja otkrili veliku zalihu oružja i municije diverzantsko-izviđačke grupe ukrajinskih snaga za specijalne operacije u Izjumskom okrugu Harkovske oblasti, navodi se u saopštenju i dodaje da su pretresom uporišta ukrajinskih snaga u šumskom području pripadnici nacionalne garde otkrili dva turska, dva švedska i tri američka protivtenkovska bacača granata.

U skladištu se nalazila i velika količina borbene opreme i zaliha hrane za nekoliko dana, navodi ruska agencija.

  • Ukrajinske oružane snage granatirale Donjeck

Meta je bilo skladište goriva u Makijevki, koja se graniči sa glavnim gradom DNR Donjeckom.

U skladištu nafte u Makejevki u granatiranju su zapaljene 4 rezervoara od po 5.000 tona, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR.

Takođe, u Kirovskom okrugu u Donjecku je pogođen autobus sa civilima. Sedam putnika je povrijeđeno, a vozač je poginuo.

  • Raketirane železničke stanice

Direktor ukrajinskih željeznica “Ukrazaliznici” Aleksandar Kamišin potvrdio je da je tokom noći izveden napad na najmanje šest željezničkih stanica u centralnoj i zapadnoj Ukrajini. Po njegovim riječima, infrastrukturi je nanesena ozbiljna šteta.

  • Rusi raketirali Lavov

Rusija je sinoć izvršila vazdušne udare na grad Lavov na zapadu Ukrajine, a dio grada je ostao bez struje, saopštio je gradonačelnik Andrej Sadovij, prenosi AP.

– Kao posljedica raketnog udara oštećene su dve trafostanice. Dio grada nema struju – napisao je na Tviteru gradonačelnik Lavova.

Udari su se desili juče iz više pravaca nešto prije 20.30 časova, oko sat i po nakon što su se sirene za vazdušni napad oglasile u ovom gradu i širom Ukrajine, a najmanje četiri eksplozije mogle su se čuti iz centra Lavova, navodi AP.

  • Bjelorusija iznenada počela oružane vežbe

Oružane snage Bjelorusije iznenada su počele vojne vežbe kako bi se testirala borbena gotovost, prenijela je danas bjeloruska novinska agencija Belta.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da vježbe ne predstavljaju nikakvu prijetnju evropskoj zajednici u cjelini, a posebno ne susjednim zemljama.

Biće uvježbavano dovođenje jedinica u borbenu gotovost, a cilj je procjena spremnosti i sposobnosti za reagovanje na moguće krizne situacije. Kako se navodi, snage uključene u vježbu postepeno će biti povećavane, a velika pažnja biće posvećena sistemima podrške.

  • Kineski stav o širenju NATO na istok

Predstavnik kineskog Ministra spoljnih poslova DŽao Liđijan objavio je na Tviteru kartu na kojoj se vidi kako u stvarnosti izgleda tvrdnja NATO da se ne širi na istok.

– Obećanje da se NATO neće širiti na istok ‘ni pedalj’ izgleda u realnosti ovako – napisao je on na Tviteru.

Podsjetimo, predsjednik Rusije Vladimir Putin je ranije rekao da je Rusija obmanuta prethodnim obećanjima NATO-a.

– Ni pedalj na istok – rekli su nam 90-ih. I šta? Prevarili su nas. Pet talasa širenja NATO-a. A sada, molim vas, u Rumuniji, u Poljskoj, postoje odgovarajući sistemi. O tome se radi. Mi ne nikoga ne ugrožavamo. Jesmo li došli na granice Sjedinjenih Američkih Država? Ili na granice Velike Britanije? Oni su došli kod nas – istakao je Putin.

 

ISTOK

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: