Naslovna Izdvajamo Najnovije: Rat u Ukrajini, 73. dan – Rusija nastavlja ofanzivu na istoku...

Najnovije: Rat u Ukrajini, 73. dan – Rusija nastavlja ofanzivu na istoku i napade na Azovstalj. Ukrajinska strana se sprema za kontraudar

0

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

  • Rusija nastavlja ofanzivu na istoku i napade na Azovstalj

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da ruske snage nastavljaju ofanzivne operacije u istočnoj operativnoj zoni, čiji je cilj uspostavljanje pune kontrole nad teritorijom Donjecke i Luganske oblasti i zadržavanje kopnenog koridora između njih i Krima.

Generalštab Ukrajine navodi da ruske snage nastavljaju da blokiraju ukrajinske jedinice u zoni fabrike Azovstalj u Marijupolju i da su izvodile napade radi preuzimanja kontrole nad fabrikom, prenosi Ukrinform.

  • Podaci Kijeva: Izbačen iz stroja 381 vojnik

U toku jučerašnjeg dana Oružane snage Ukrajine izgubile su 381 ubijenu, ranjenu i zarobljenu osobu. Ukupni gubici poginulih, ranjenih i zarobljenih u Oružanim snagama Ukrajine, NGU i Državnoj graničnoj službi su preko 52 hiljade ljudi.

  • Žestoke borbe na ulazu u Severodonjeck

Borbe se vode u predgrađu Severodonjecka, u nekadašnjem dječjem kampu koji su ukrajinski ekstremisti pretvorili u bazu, saopštila je Narodna milicija LNR.

  • Rusija predstavila UN dokaze o zločinima ukrajinskih vojnika

Ruske diplomate su na neformalnom zasjedanju Savjeta bezbednosti UN predstavile dokaze o zločinima ukrajinskih vojnika i ekstremističkih formacija. Ukrajinske vlasti i njihovi zapadni sponzori ne žele da se vidi realna situacija, rekao je juče stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja.

Nebenzja je skrenuo pažnju da Oružane snage Ukrajine razmještaju tešku vojnu tehniku u naseljena mesta i koriste civile kao živi štit, što predstavlja kršenje međunarodnog humanitarnog prava.

– Postoje razlozi da vjerujemo da ukrajinska vojska i paravojne snage sistematski krše sve ove principe. Mnogi očevici svjedoče o tome da ukrajinska vojska koristi civile kao taoce i živi štit – rekao je ruski diplomata.

  • Problemi na ruskoj strani

Sukob u Ukrajini ostavlja velike posljedice na neke od najsposobnijih ruskih jedinica, objavilo je britansko ministarstvo odbrane u svom najnovijem obavještajnom izvještaju.

Većina haubica uspješno stigla u Ukrajinu, SAD obučava ukrajinske vojnike na artiljerijskim sistemima.

Ukrajinska strana tvrdi da “Rusi ruše mostove da uspore našu protuofanzivu.”

Nakon skoro mesec i po dana rata, ukrajinska vojska pružila je jak otpor i ruske snage bile su prinuđene na povlačenje sa sjevera i sjeveroistoka Ukrajine, pa je front prema Kijevu zatvoren, a ruska vojska povukla se iz Sumija.

Rusi su pregrupisali svoje snage i usmjerili većinu svojih dejstava na jug i jugoistok Ukrajine kako bi se dalje nastavio prodor na zapad iz DNR i LNR i kako bi Mariupolj bio stavljen pod punu kontrolu.

  • Ukrajinski ‘start-up‘ granatama iz 3D printera Rusima uništava najskuplju tehniku

Riječ je o protutenkovskim granatama RKG-3 iz sovjetskoga doba koje sad imaju 3D ispisane repne peraje koje stabiliziraju njihov pad. Pokazale su se vrlo efikasnim. To dokazuju i snimke koje je objavila tvrtka Aerorozvidka, koja blisko surađuje s ukrajinskom vojskom – upravo je ona proizvela i na granate iz sovjetskoga doba pričvrstila spomenute sklopove “peraja” pa modificirano oružje sad vrlo precizno uništava ruske tenkove i druga oklopna vozila. Ovakve nove granate već su prozvali “novim snajperistima” bojnoga polja – uglavnom su nevidljive i smrtonosne.

  • Rusi uništili američku misterioznu letilicu

Rusi tvrde da su iništili američki dron “Duh”, reč je o misterioznim bespilotnim letilicama koje su SAD nedavno poslale Kijevu.

ISTOK

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: