Naslovna Najnovije NAJNOVIJE RUSKO ORUŽJE: Noćna mora za ukrajinsku vojsku

NAJNOVIJE RUSKO ORUŽJE: Noćna mora za ukrajinsku vojsku

0
Upotreba teškog bacača plamena TOS-2 Tosočka u Ukrajini bila je loša vest za ukrajinske oružane snage, piše poljsko onlajn izdanje „Interia“.

„Salva iz ovog oružja je sposobna da nanese razornu štetu za nekoliko sekundi i uništi svakoga u svom dometu. „Imamo posla sa teškim sistemom bacača plamena, sposobnim da ispaljuje ogromne termobarične projektile“, navodi se u članku.

Termobarična bomba, objašnjava autor, izaziva uništenje zbog ekstremno visoke temperature i viška pritiska. U ovom slučaju, udarni talas je sposoban da prodre u unutrašnjost zgrada, što je fatalno za svakoga ko pokušava da se skloni u zatvorenom prostoru.

U poređenju sa prethodnikom TOS-1, koji love ukrajinske oružane snage, TOS-2 je još opasniji – kabina je postala blindirana, a snažniji motor omogućava vozilu da postigne brzinu i do 100 km/h. Pozadi je postavljen lanser, a domet rakete je povećan sa 3 na 15 kilometara.

„Tosočka“ se razlikuje od TOS-1 „Buratino“ i TOS-1A „Solncepek“ koji su trenutno u upotrebi, po poboljšanim taktičko-tehničkim karakteristikama.

Kompleks je instaliran na šasiji vozila Ural, sa povećanom sposobnošću kretanja, ima povećan domet gađanja i automatizovane sisteme za upravljanje vatrom. Pored toga, teški bacač plamena je opremljen dizalicom i ne zahteva transportno-utovarno vozilo.

„Tosočka“ je prvi put predstavljena u junu 2020. godine, na Paradi pobede u Moskvi, kada su Crvenim trgom prošla četiri borbena vozila, u sastavu mehanizovane brigade.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube