Naslovna Izdvajamo Nakon Dodika i Višković obećao veće plate

Nakon Dodika i Višković obećao veće plate

0

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da će u Srpskoj biti povećane plate i penzije, ali da će konkretni iznosi biti objelodanjeni tek kada budu završeni razgovori sa socijalnim partnerima.

Višković je istakao da će o najavljenom prijedlogu za vanredno povećanje penzija izaći u javnost tek kada o tome budu završeni razgovori sa Udruženjem penzionera Republike Srpske.

„Kada to sa njima dogovorimo, zajedno ćemo izaći u javnost i reći koliko je povećanje i od kada ide. Isti sastanak planiramo i sa poslovnom zajednicom i sindikatima u vezi sa povećanje plata zaposlenih. Dakle, biće povećanja penzija, plata i boračkih dodataka, a s našim partnerima ćemo dogovoriti vrijeme stupanja tih mjera na snagu i tačne iznose“, precizirao je Višković za „Srpskainfo“.

On kaže da bi bilo korektno da privrednici podignu plate i u privatnom sektoru.

„Vlada Srpske u kontinuitetu daje olakšice našem privrednom sektoru. Već sam ranije pomenuo da plaćaju mnogo manju cijenu električne energije nego privrednici u okruženju. Mi smo prilikom donošenja budžeta za ovu godinu išli preventivno sa određenim rješenjima. Odrekli smo se određenih prihoda u budžetu ukidanjem parafiskalnih nameta i smanjivanje poreskog opterećenja, kako bi i naš privatni sektor došao u poziciju da povećava plate svojim zaposlenim“, rekao je Višković.

On ističe da će Narodna skupština Republike Srpske na sljedećoj sjednici ići sa izmjenama Zakona o podsticajima u Srpskoj gdje za sve poslodavce koji povećavaju plate svojim zaposlenima vraćaju 30 i 70 odsto uplaćenih poreza, upravo kao stimulaciju da i taj sektor ide s povećanjem plata.

„Ta naša mjera traje od 2019. godine. Do sada smo po tom osnovu uložili više od 25 miliona KM na povrat uplaćenih poreza i doprinosa, koji su se odnosili na povećanje plata. Očekujem da privatni sektor povećava plate, jer se i cijene proizvoda, koji se rade u realnom sektoru, povećavaju. Ako su poskupile osnovne životne namirnice, onda plate zaposlenih ne mogu da ostanu na istom nivou“, rekao je Višković.

Govoreći o optužbama na račun Vlade Srpske u vezi sa zaključcima Narodne skupštine iz decembra, kojim je zadužena da povuče saglasnost sa sporazuma o prenošenju nadležnosti u oblasti PDV-a, VSTS i sistema odbrane, Višković je rekao da dati rokovi još nisu istekli.

„Ne znam zašto se nekome žuri. Mi imamo sve te stvari pripremljene. Međutim, momenat u kojem se nalazimo nije pogodan. U momentu donošenja zaključaka nije bilo krize u Ukrajini i divljanja cijena energenata i osnovnih životnih namirnica. Mi nismo odustali od toga ali je sada preče da se bavimo inflacijom i problemima koji su nas sustigli zbog krize u Ukrajini“, rekao je Višković.

On je podsjetio da je krajem januara upućen dopis Vladi Federacije BiH /FBiH/ da se održi zajednička sjednica vlada kako bi razgovarali o svim otvorenim pitanjima.

(Srna)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube