21.7 C
Banja Luka

Nakon KALINOVIKA, ČAJNIČA i Rudo ostalo bez jedine banke

U Rudom je krajem prošle sedmice prestala sa radom jedina banka u ovom gradiću. Najbliža banka je u Višegradu do kojeg građani Rudog i za minimum bankarskih usluga moraju putovati 40 kilometara u jednom pravcu.

U Rudom za sada imaju na raspolaganju bankomat NLB banke i poštu preko koje korisnici usluga Nove banke mogu vršiti transakcije bez provizije. Za sve druge potrebe prije odlaska u Višegrad nema drugog načina, čime su posebno ugroženi penzioneri.

Gašenje banke svakako će pogoditi i poduzetnike te privatni sektor.

Građani su ogorčeni ovom činjenicom jer smatraju da je ovo još samo jedan u nizu pokazatelja nazadovanja opštine. Naime, u Rudom je nedavno prestala sa radom i lokalna mesara, takođe iz godine u godinu mijenja se struktura stanovništva, manji je broj upisane djece u školi i slično.

Smatraju da vlasti moraju tražiti adekvatna rješenja, jer je Rudo prije 15 godina imalo dvije banke.

Podsjetimo, nedavno je sa radom prestala i jedina banka u Čajniču i Kalinoviku. U Kalinoviku je zatvorena mesara, stomatološka ordinacija, a u prvi razred upisana su samo 4 učenika. Istok Hercegovine lagano odumire, bez ikakve brige vrha republičke i lokalne vlasti za taj kraj.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here